Agrest: ze skórką, czy bez? Kiedy lepiej jeść agrest w całości, a kiedy tylko wyssać miąższ?

agrest ze skórką czy bez fot. Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Skórka od agrestu jest jadalna i jak najbardziej można ją jeść. Jedzenie agrestu ze skórką jest zdrowsze: w skórce znajdują się najcenniejsze witaminy i przeciwutleniacze z agrestu. Przeciwwskazaniem do jedzenia skórek od agrestu jest: konieczność prowadzenia diety lekkostrawnej, nadkwasota i refluks pokarmowy oraz problemy z gryzieniem.
/ 29.06.2022 05:25
agrest ze skórką czy bez fot. Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Agrest ze skórką jest jak najbardziej jadalny i znacznie zdrowszy, niż jedzenie jedynie miąższu z agrestu. Choć jedzenie agrestu w całości jest najbardziej polecane, nie każdy może jeść agrest w ten sposób.

Spis treści:

  1. Czy można jeść agrest ze skórką?
  2. Zalety jedzenia agrestu ze skórką
  3. Jak jeść agrest na surowo?
  4. Przeciwwskazania do jedzenia agrestu ze skórką

Czy można jeść agrest ze skórką?

Jesz agrest, wysysając jedynie słodki miąższ i pestki ze środka? Tracisz najcenniejsze właściwości agrestu, które zgromadzone są w skórce.

Skórka agrestu jest jak najbardziej jadalna. Przed zjedzeniem agrestu możesz zechcieć oderwać od niego twardszy ogonek. Agrest najlepiej jeść w całości, jest wtedy najzdrowszy.

Zalety jedzenia agrestu ze skórką

Jedzenie agrestu ze skórką ma wiele zalet:

  • Pod skórką zgromadzone jest najwięcej witamin i minerałów z agrestu.
  • Sam miąższ z agrestu to w większości prosty cukier, jedząc skórkę z agrestu, opóźniasz jego wchłanianie.
  • Agrest jedzony ze skórką ma niższy indeks i ładunek glikemiczny, niż agrest jedzony bez skórki.
  • W skórce agrestu zgromadzone jest najwięcej antyoksydantów działających ochronnie dla serca, mózgu i przeciwstarzeniowo.
  • Jedzenie agrestu ze skórką bardzo dobrze syci. Przyjmujesz mniej kalorii, a jesteś nasycona. Jest to szczególnie ważne na diecie odchudzającej.
  • Wyrzucając skórkę od agrestu wyrzucasz też cenny błonnik w niej zawarty.

Jedzenie agrestu bez skórki to też po prostu marnotrawienie wartościowego, zdrowego produktu, często samodzielnie wyhodowanego w ogródku i pełnego zdrowych cząstek. Spróbuj przełamać się do zjedzenia agrestu ze skórką, gdy jest dojrzały i słodki.

agrest ze skórkąfot. Agrest ze skórką jest bardzo zdrowy/ Adobe Stock, PhotoSG

Jak jeść agrest na surowo?

Agrest możesz dodawać do wypieków i kompotów lub robić przetwory z agrestu. Z obfitych plonów możesz zrobić prozdrowotną nalewkę z agrestu, sok z agrestu, wino z agrestu lub dżem z agrestu.

Agrest najzdrowszy jest jednak na surowo. Świetnie smakuje prosto z krzaka, ale równie dobrze możesz wykorzystać jego właściwości, dodając go:

  • do zdrowych koktajli (koktajl z agrestu pomaga na wypróżnienie),
  • do wody, tworząc wody smakowe, domowe lemoniady i domowe izotoniki,
  • do sałatek,
  • do owsianek,
  • do jogurtu.

Sposobów na jedzenie agrestu w najzdrowszej, surowej formie masz bardzo dużo.

Przeciwwskazania do jedzenia agrestu ze skórką

Nie każdy powinien jeść jednak agrest ze skórką. Niektórzy bardziej skorzystają na wyssaniu miąższu z agrestu.

Dzieci nie muszą jeść skórek z agrestu

Warto zachęcić dzieci do jedzenia owoców agrestu w całości, ale dla wielu maluchów skórki z agrestu mogą być zbyt twarde, kwaśne lub ciężkie do połknięcia. Jeśli twoje dziecko nie lubi jeść agrestu w całości, zachęć je do spróbowania tego owocu bez skórki.

Osoby z problemami z połykaniem nie muszą jeść skórek z agrestu

Jeśli ktoś ma problemy w obrębie układu pokarmowego, np. chore uzębienie, problemy z połykaniem, lub bardzo wrażliwy układ pokarmowy z innego powodu, nie powinien jeść skórek z agrestu, ale też skórek z bobu, a w skrajnych przypadkach nawet skórek pomidora. Dotyczy to np. osób starszych lub chorych po operacjach.

Osoby z refluksem pokarmowym nie powinny jeść skórek agrestu

Agrest nie należy do owoców polecanych przy refluksie, ale dokładniej, chodzi tu o skórki agrestu, nie jego miąższ. Jeśli lubisz agrest, ale zaostrza on twój refluks pokarmowy, sprawdź, czy działa tak agrest bez skórki. W skórce zgromadzone są (zdrowe) kwasy organiczne, które predysponują do zgagi i refluksu. Być może w diecie przy refluksie możesz jeść agrest, ale po prostu bez skórki.

Dieta lekkostrawna a skórki agrestu

Agrest znajduje się zazwyczaj na liście owoców przeciwwskazanych w diecie lekkostrawnej. Sam miąższ z agrestu, bez skórki, mógłby jednak występować w diecie lekkostrawnej. Możesz więc jeść agrest, jeśli masz polecenie tej diety, ale wypluwaj skórkę. 

Czytaj także:
Czereśnie - tuczące czy odchudzające? Poznaj efekty diety czereśniowej
Nature’s Cereal to śniadaniowy hit na Tik Toku. Na czym polega fenomen przepisu, który podzielił Internet?
Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Polscy naukowcy dokładnie przebadali ten temat

Redakcja poleca

REKLAMA