Jedzenie jagód w ciąży jest dozwolone i wskazane. Jagody są zdrowe i mają prozdrowotne właściwości dla kobiety ciężarnej i przyszłego dziecka. Ważne jest jednak, by dokładnie umyć jagody przed ich zjedzeniem.
Spis treści:
- Czy można jeść jagody w ciąży?
- Zagrożenia związane z jedzeniem jagód w ciąży
- Zalety jedzenia jagód w ciąży
- Przeciwwskazania do jedzenia jagód w ciąży
Czy można jeść jagody w ciąży?
Tak, w ciąży można jeść czarne leśne jagody, podobnie jak truskawki w ciąży i czereśnie w ciąży. Te owoce sezonowe mają dla kobiet ciężarnych dużo zalet. Żeby w pełni z nich korzystać, koniecznie umyj jagody przed spożyciem bardzo dokładnie. W ciąży to szczególnie istotnie. W przeciwnym przypadku narażasz się na zagrożenia.
Zagrożenia związane z jedzeniem jagód w ciąży
Jedzenie jagód w ciąży jest bezpieczne i polecane, jeśli dobrze umyjesz jagody przed spożyciem. Na surowych leśnych jagodach mogą znajdować się:
- Jaja bąblowca, groźnego pasożyta wywołującego bąblowicę.
- Bakterie Listeria monocytogenes.
- Pierwotniaki Toxoplasma gondii.
Nie warto rezygnować całkowicie z jedzenia jagód w obawie o zakażenia tymi groźnie brzmiącymi patogenami. Wystarczy dokładnie myć jagody przed spożyciem i unikać jedzenia jagód prosto z krzaka. Te zasady dotyczą każdego, ale kobiety w ciąży powinny zwracać na nie szczególną uwagę. W ciąży każde dodatkowe obciążenie organizmu nie jest wskazane, lepiej nie ryzykować jedząc surowe, niemyte jagody.
Zalety jedzenia jagód w ciąży
Właściwości jagód powodują, że to ogólnie niezwykle zdrowe owoce. Mają dużo zalet zdrowotnych, szczególnie dla kobiet ciężarnych:
- Jedzenie jagód może przeciwdziałać cukrzycy ciążowej i obniżać poziom cukru we krwi.
- Jagody poprawiają ukrwienie tkanek ciała matki, łożyska i płodu.
- Kaloryczność jagód jest niska, a dostarczają one wielu składników odżywczych, świetnie wpisują się więc w zasadę, by w ciąży jeść „dla dwojga, a nie za dwoje".
- Jagody obniżają stan zapalny, który jest ogólnie niekorzystny dla organizmu i wycieńcza go.
- Jagody przeciwdziałają zaparciom, ale też biegunkom. To naturalny preparat bezpieczny do stosowania w ciąży.
- Jagody wspomagają świetnie wymiatanie wolnych rodników i „relaksują” w ten sposób inne mechanizmy obronne. Mają naprawdę dużo antyoksydantów.
Przeciwwskazania do jedzenia jagód w ciąży
Przeciwwskazania do jedzenia jagód w ciąży pokrywają się w większości z ogólnymi efektami ubocznymi jagód i przeciwwskazaniami do jedzenia borówek. Nie jedz jagód w ciąży, jeśli:
- Nie możesz ich w danym momencie umyć.
- Masz wysokie stężenie potasu we krwi, problemy z nerkami lub zalecenie diety ubogopotasowej.
- Alergię na jagody, borówki , inne pokrewne owoce lub leki NLPZ.
- Cierpisz na fawizm.
Skonsultuj jedzenie jagód z lekarzem lub farmaceutą, jeśli przyjmujesz leki przeciwcukrzycowe, leki psychotropowe lub flurbiprofen.
Czytaj także:
Sery w ciąży - które są zakazane, a które możesz jeść
Sushi w ciąży wcale nie jest surowo zabronione. Jakie rodzaje sushi można jeść w ciąży?
Czego nie jeść w ciąży - 10 zakazanych produktów