Jagody w ciąży: jeść czy nie? Uważaj na nie w tej sytuacji

jagody w ciąży fot. Adobe Stock, volff
Jagody w ciąży są dozwolone i bardzo zdrowe. Poprawiają ukrwienie w całym ciele, dodają zdrowych witamin i zmniejszają ryzyko cukrzycy ciążowej. Jagody trzeba jednak koniecznie umyć przed spożyciem, nie powinno się ich jeść prosto z krzaka, a kobiety w ciąży powinny szczególnie surowo przestrzegać tego zalecenia.
/ 23.06.2022 05:02
jagody w ciąży fot. Adobe Stock, volff

Jedzenie jagód w ciąży jest dozwolone i wskazane. Jagody są zdrowe i mają prozdrowotne właściwości dla kobiety ciężarnej i przyszłego dziecka. Ważne jest jednak, by dokładnie umyć jagody przed ich zjedzeniem.

Spis treści:

  1. Czy można jeść jagody w ciąży?
  2. Zagrożenia związane z jedzeniem jagód w ciąży
  3. Zalety jedzenia jagód w ciąży
  4. Przeciwwskazania do jedzenia jagód w ciąży

Czy można jeść jagody w ciąży?

Tak, w ciąży można jeść czarne leśne jagody, podobnie jak truskawki w ciąży i czereśnie w ciąży. Te owoce sezonowe mają dla kobiet ciężarnych dużo zalet. Żeby w pełni z nich korzystać, koniecznie umyj jagody przed spożyciem bardzo dokładnie. W ciąży to szczególnie istotnie. W przeciwnym przypadku narażasz się na zagrożenia.

Zagrożenia związane z jedzeniem jagód w ciąży

Jedzenie jagód w ciąży jest bezpieczne i polecane, jeśli dobrze umyjesz jagody przed spożyciem. Na surowych leśnych jagodach mogą znajdować się:

  • Jaja bąblowca, groźnego pasożyta wywołującego bąblowicę.
  • Bakterie Listeria monocytogenes.
  • Pierwotniaki Toxoplasma gondii.

Nie warto rezygnować całkowicie z jedzenia jagód w obawie o zakażenia tymi groźnie brzmiącymi patogenami. Wystarczy dokładnie myć jagody przed spożyciem i unikać jedzenia jagód prosto z krzaka. Te zasady dotyczą każdego, ale kobiety w ciąży powinny zwracać na nie szczególną uwagę. W ciąży każde dodatkowe obciążenie organizmu nie jest wskazane, lepiej nie ryzykować jedząc surowe, niemyte jagody.

Zalety jedzenia jagód w ciąży

Właściwości jagód powodują, że to ogólnie niezwykle zdrowe owoce. Mają dużo zalet zdrowotnych, szczególnie dla kobiet ciężarnych:

  • Jedzenie jagód może przeciwdziałać cukrzycy ciążowej i obniżać poziom cukru we krwi.
  • Jagody poprawiają ukrwienie tkanek ciała matki, łożyska i płodu.
  • Kaloryczność jagód jest niska, a dostarczają one wielu składników odżywczych, świetnie wpisują się więc w zasadę, by w ciąży jeść „dla dwojga, a nie za dwoje".
  • Jagody obniżają stan zapalny, który jest ogólnie niekorzystny dla organizmu i wycieńcza go.
  • Jagody przeciwdziałają zaparciom, ale też biegunkom. To naturalny preparat bezpieczny do stosowania w ciąży.
  • Jagody wspomagają świetnie wymiatanie wolnych rodników i „relaksują” w ten sposób inne mechanizmy obronne. Mają naprawdę dużo antyoksydantów.

Przeciwwskazania do jedzenia jagód w ciąży

Przeciwwskazania do jedzenia jagód w ciąży pokrywają się w większości z ogólnymi efektami ubocznymi jagód i przeciwwskazaniami do jedzenia borówek. Nie jedz jagód w ciąży, jeśli:

  • Nie możesz ich w danym momencie umyć.
  • Masz wysokie stężenie potasu we krwi, problemy z nerkami lub zalecenie diety ubogopotasowej.
  • Alergię na jagody, borówki , inne pokrewne owoce lub leki NLPZ.
  • Cierpisz na fawizm.

Skonsultuj jedzenie jagód z lekarzem lub farmaceutą, jeśli przyjmujesz leki przeciwcukrzycowe, leki psychotropowe lub flurbiprofen.

Czytaj także:
Sery w ciąży - które są zakazane, a które możesz jeść
Sushi w ciąży wcale nie jest surowo zabronione. Jakie rodzaje sushi można jeść w ciąży?
Czego nie jeść w ciąży - 10 zakazanych produktów

Redakcja poleca

REKLAMA