Przepis na tatar z wegańskim tuńczykiem podbija serca internautów. Wywodzi się z TikToka, ale przewija się też przez Instagram i pojawia się na wielu portalach kulinarnych. Jak zrobić tuńczyka jedynie z produktów pochodzenia roślinnego? Okazuje się, że surową rybę doskonale imituje... arbuz.
Spis treści:
Wegański tuńczyk z arbuza - hit na TikToku
Viralowy przepis na wegańskiego tuńczyka z arbuza rozpropagował użytkownik TikToka Michael Ligier o nicku @ligier. Znany jest on ze swoich kulinarnych eksperymentów i zafascynowania nowoczesną kuchnią molekularną. O co w tym chodzi? Doskonałym przykładem przepisu jest właśnie pieczony arbuz w marynacie, który ma imitować surową rybę.
Kontrowersyjne przepisy i kulinarne pomysły elektryzują użytkowników TikToka. Niedawno pisałyśmy o „zdrowej Coli” z TikToka przygotowanej z pomieszania octu balsamicznego z napojem gazowanym. Niemałą burzę w internecie wywołał przepis na Nature's Cereal, czyli owoce z wodą kokosową i lodem. Jak przystało na przepis z TikToka, pomysł na przygotowanie tuńczyka z arbuza, ma zagorzałych zwolenników, a także krytyków.
Wiele osób cieszy się na ciekawą metodę wykorzystania arbuza. Wśród fanów przepisu są przede wszystkim weganie, kobiety ciężarne, ale też osoby z alergiami na ryby. Jedna z użytkowniczek komentujących post dziękuje użytkownikowi @lieger za podratowanie randkowego menu w swoim związku. Przez alergię swojego chłopaka na ryby i skorupiaki, musiała zrezygnować z jedzenia ryb w jego towarzystwie. Tatar z arbuza bardzo przypadł jej do gustu.
Wśród komentarzy nie brakuje jednak krytyków przepisu. Przede wszystkim sprzeciwiają się oni nazywaniu arbuza w marynacie, tuńczykiem. To popularny zarzut do wegańskich przepisów wszystkich wege-sceptyków i ich przewidywalna reakcja na pojawiające się wegańskie nowości.
Genialny, czy nie, pomysł @ligier'a z pewnością jest ciekawy. Zobacz, jak wygląda oryginalny filmik, który wywołał internetowy szum:
@ligier watermelon tuna ... highhhh 🍉 #veganrecipes #tuna #tartare #watermelonsugar #learntocook #homechef #fyp #foryou ♬ Lofi - Domknowz
TikTokowy przepis został przygotowany też przez innych użytkowników.
@fitgreenmind Watermelon tuna high 🍣 🍉 #veganfood #watermelontuna #easyveganrecipes #easyrecipe ♬ Originalton - Maya Leinenbach
Przepis na tuńczyka z arbuza
Składniki:
- kawałek arbuza (ok. 300 g),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- łyżka płatków chili,
- 2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego neutralnego w smaku oleju),
- 2 łyżki białych nasion sezamu,
- 2 łyżki czarnych nasion sezamu,
- opcjonalnie: pokruszony arkusz glonów nori.
Sposób przygotowania:
- Obierz arbuza i pokrój go na mniejsze kawałki, kostki wielkości kilku centymetrów.
- Włóż kawałki arbuza do woreczka strunowego, dodaj wszystkie składniki marynaty.
- Odłóż do zamarynowania na min. 3 godziny.
- Przełóż kawałki arbuza z częścią marynaty do naczynia żaroodpornego.
- Piecz arbuza pod przykryciem przez ok. godzinę w 180 stopniach.
- Wyciągnij arbuza z piekarnika i ostudź go. Zalej resztą marynaty.
- Pojedyncze kawałki arbuza obtaczaj w sezamie.
Tak przygotowanego arbuzo-tuńczyka możesz podać w formie przystawki, zaaranżować go jako wegański tatar z tuńczyka, lub podać w poke bowl.
fot. Wegańskiego tuńczyka możesz podać np. w poke bowl/ Adobe Stock, katrinshine
Czytaj także:
Obalamy mity: Czy dieta wegańska jest zdrowa? (niedobory, anemia, suplementacja, ciąża)
Dieta wegańska - jadłospis i przepisy na 5 dni opracowane przez dietetyka
Wegański majonez - przeglądamy składy, wartości odżywcze i porównujemy ceny roślinnych majonezów ze sklepów