Najzdrowsza papryka powinna mieć najwięcej prozdrowotnych witamin i minerałów w 100 g. Spróbujemy wyłonić zwycięzcę rankingu na najzdrowszą paprykę, stosując autorski sposób przyznawania punktów. Zwycięzca jest tylko jeden.
Spis treści:
- Najzdrowszy rodzaj papryki - kryteria
- Porównanie wartości odżywczych papryki różnego rodzaju - tabela
- Najzdrowsza papryka: ranking
Najzdrowszy rodzaj papryki - kryteria
Papryka jest bardzo zdrowa, ma dużo witaminy C, antyoksydantów i innych cennych cząstek. Właściwości papryki są szerokie i warto jeść każdą z nich. Przyjrzyjmy się jednak bliżej różnym rodzajom słodkiej papryki i sprawdźmy, która jest najzdrowsza.
Porównamy w tym celu zawartość witamin i minerałów w czterech najpopularniejszych rodzajach papryki: papryce czerwonej, żółtej, pomarańczowej i zielonej. Pomijamy paprykę białą i fioletową, ze względu na zbyt mało rzetelnych danych dotyczących ich wartości odżywczych. W rankingu na najzdrowszą paprykę nie wystąpi też ostra papryczka chili, bo zdeklasowałaby przeciwników w przeliczeniu na 100 g. Bardzo ciężko zjeść jej większe ilości, nie da się więc sprawiedliwie porównać jej ze słodką papryką, która może być nawet podstawą jakiegoś dania.
Umieścimy dane dotyczące wartości odżywczych różnych rodzajów papryki w tabeli. Następnie przeliczymy jaki procent zapotrzebowania na dany składnik (referencyjnej wartości spożycia RWS) wypełniają. Uzyskane wartości to punktacja, którą otrzyma każda papryka. Na tej podstawie uzyskamy odpowiedź na pytanie: która papryka jest najzdrowsza?
Porównanie wartości odżywczych papryki różnego rodzaju - tabela
Makroskładniki w różnych rodzajach papryki
Rodzaje, które definiują kolory papryki, różnią się trochę makroskładnikami. Najmniej kalorii jest w papryce zielonej, ta ma też najmniej węglowodanów. Pozostałe rodzaje papryki mają bardzo podobną kaloryczność i rozkład makroskładników. Makroskładniki nie wchodzą jednak w zakres kryteriów rankingu na najzdrowszą paprykę.
Składnik | Papryka czerwona | Papryka zielona | Papryka żółta | Papryka pomarańczowa |
Energia | 31 kcal | 23 kcal | 31 kcal | 32 kcal |
Białko | 0,9 g | 0,72 g | 0,82 g | 0,88 g |
Tłuszcz | 0,13 g | 0,11 g | 0,12 g | 0,16 g |
Węglowodany | 6,65 g | 4,78 g | 6,6 g | 6,7 g |
Błonnik | 1,2 g | 0,9 g | 1,1 g | 1 g |
Minerały w różnych rodzajach papryki
Paprykę można uznać za dobre źródło potasu. To warzywo dostarcza też innych minerałów, ale nie jest ich doskonałym źródłem. Różnice w zawartości minerałów w różnych rodzajach papryki nie są znaczące.
Składnik | Papryka czerwona | Papryka zielona | Papryka żółta | Papryka pomarańczowa |
Wapń | 6 mg | 7 mg | 7 mg | 5 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 0,75 | 0,88 | 0,88 | 0,63 |
Żelazo | 0,35 mg | 0,19 mg | 0,36 mg | 0,37 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 2,5 | 1,32 | 2,6 | 2,6 |
Magnez | 11 mg | 9 mg | 10,3 mg | 10,4 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 2,9 | 2,4 | 2,7 | 2,8 |
Fosfor | 27 mg | 17 mg | 25 mg | 27 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 3,8 | 2,4 | 3,5 | 3,8 |
Potas | 213 mg | 163 mg | 197 mg | 201 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 10,7 | 8,15 | 9,9 | 10,05 |
Cynk | 0,2 mg | 0,13 mg | 0,19 mg | 0,24 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 2 | 1,3 | 1,9 | 2,4 |
Miedź | 0,04 mg | 0,058 mg | 0,045 mg | 0,035 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 0,04 | 0,06 | 0,05 | 0,04 |
Mangan | 0,133 mg | 0,1 mg | 0,142 mg | 0,149 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 6,7 | 5 | 7,1 | 7,5 |
SUMA PUNKTÓW | 29,39 | 21,51 | 28,63 | 29,82 |
Witaminy w różnych rodzajach papryki
Choć papryka ma sporo witamin, przede wszystkim w papryce jest bardzo dużo witaminy C. Już mały kawałek tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie z nawiązką. Oprócz witamin wymienionych w tabeli papryka jest też dobrym źródłem witaminy A i witaminy K.
Witamina | Papryka czerwona | Papryka zielona | Papryka żółta | Papryka pomarańczowa |
Witamina C | 142 mg | 99,5 mg | 139 mg | 158 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 177,5 | 124,4 | 173,8 | 197,6 |
Witamina B1 | 0,055 mg | 0,039 mg | 0,049 mg | 0,055 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 5 | 3,5 | 4,46 | 5 |
Witamina B2 | 0,142 mg | 0,089 mg | 0,098 mg | 0,102 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 10,1 | 6,36 | 7 | 7,3 |
Witamina B3 | 1,02 mg | 0,636 mg | 0,91 mg | 1.08 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 6,38 | 4,9 | 7 | 8,3 |
Witamina B6 | 0,303 mg | 0,247 mg | 0,292 mg | 0,332 mg |
% referencyjnej wartości spożycia | 21,6 | 17,6 | 20,9 | 23,7 |
Foliany | 47 µg | 22 µg | 42 µg | 37 µg |
% referencyjnej wartości spożycia | 23,5 | 11 | 21 | 18,5 |
SUMA PUNKTÓW | 273,9 | 167,76 | 234,16 | 260,4 |
fot. Różne kolory papryki różnią się właściwościami i wartościami odżywczymi/ Adobe Stock, Tamela
Najzdrowsza papryka: ranking
Po uwzględnieniu wszystkich kryteriów rankingu i zsumowaniu punktów wyłonił się jednoznaczny ranking na najzdrowszą paprykę:
- Miejsce 1: Papryka czerwona - 303,29 punktów;
- Miejsce 2: Papryka pomarańczowa - 290,22 punktów;
- Miejsce 3: Papryka żółta - 262,79 punktów;
- Miejsce 4: Papryka zielona - 189,27 punktów.
Tytuł najzdrowszej papryki otrzymuje zatem papryka czerwona, zaraz za nią uplasowała się papryka pomarańczowa, a na ostatnim miejscu podium jest papryka żółta.
Pamiętaj jednak, że wszystkie rodzaje papryki są bardzo zdrowe. Na co dzień w wyborach zakupowych nie musisz przejmować się tymi niewielkimi różnicami w wartościach odżywczych. Sięgaj najczęściej po tę paprykę, która najbardziej ci smakuje. Jedz ją w na surowo, przygotuj zdrową fit faszerowaną paprykę, lub domowe przetwory z papryki. W każdej formie wzbogaca ona jakość twojej diety.
Czytaj także:
Jakie pomidory są najzdrowsze? Malinowe, koktajlowe, a może jeszcze inne?
Jakie jest najzdrowsze warzywo świata? Top 10 warzyw pod względem wartości odżywczych
Najzdrowsze orzechy - autorski ranking TOP 5 orzechów o najwyższej zawartości mikroelementów