Najlepszy karp na święta to karp o masie ok. 1,5 kg, który pochodzi z dobrej hodowli, w której ryby karmione są wartościową karmą. Rodzaj idealnego karpia jest przedmiotem dyskusji smakoszy i ekspertów, ale za najlepsze gatunki karpia uznaje się karpia pełnołuskiego i karpia królewskiego. Sprawdź, jak wybrać smacznego i idealnego karpia na święta.
Spis treści:
- Jaka waga karpia jest najlepsza?
- W której części karpia jest najmniej ości?
- Jak kupić dobrego karpia?
- Rodzaje karpia - który jest najlepszy?
- Jak przechowywać karpia?
- Walory dietetyczne karpia
Jaka waga karpia jest najlepsza?
Idealna waga karpia to ok. 1,5 kg. Zbyt mały karp będzie miał sporo ości i mało mięsa, zbyt duży karp może mieć grubą skórę, więcej tłuszczu i mulisty posmak. Wśród polskich konsumentów najpopularniejsze są karpie o masie od 1 do 2 kg.
Sam smak mięsa karpia (po odrzuceniu ości, skóry i tłuszczu) nie jest powiązany z jego masą. Okazuje się, że wielkość karpia nie ma dużego wpływu na jego smak. Karp jest rybą, która dojrzewa późno i przez pierwsze lata wzrostu buduje przede wszystkim swoje mięśnie. Większe znaczenie wielkość karpia ma dla zawartości ości i tłuszczu w rybie.
Czy duży karp jest smaczny?
Duży karp jest smaczny i z powodzeniem możesz wybierać go na Wigilię. Pamiętaj jednak, że duże karpie mają o wiele więcej tłuszczu, niż karpie mniejsze. Będzie to smaczna ryba, jeśli w karpiu cenisz właśnie wysoką zawartość tłuszczu. Duży karp wymaga też odpowiedniego przygotowania: warto marynować go w soku z cytryny i cebuli, by pozbyć się aromatu mułu.
W której części karpia jest najmniej ości?
Części karpia, w których jest najmniej ości to: część bezpośrednio za głową, przed grzbietem i część za grzbietem, przed ogonem.
Mięso karpia jest białe, z różowym lub żółtym odcieniem, delikatne, soczyste i odznacza się specyficznym aromatem. Karp ma grube międzymięśniowe ości (99 sztuk), rozmieszczone w okolicy płetwy grzbietowej i części ogonowej.
Najwięcej ości karp ma właśnie w okolicy grzbietu: unikaj tych kawałków karpia, jeśli zależy ci na porcji z niewielką ilością ości.
Jak kupić dobrego karpia?
Warto zdać sobie sprawę, że wartości odżywcze i smakowe karpia zależą od tego, czym był karmiony. Jeśli spożywał kiepskiej jakości paszą, to będzie zawierał więcej tłuszczu niż białka. Wartościowy karp nie może rosnąć zbyt szybko. Dobra ryba powinna być karmiona przez trzy sezony naturalną paszą (tyle trwa optymalny cykl hodowli karpia).
Dlatego przy wyborze ryby na wigilijny stół warto zapytać o jej pochodzenie i wiek. Każdy sprzedawca powinien udostępnić takie informacje na żądanie klienta.
Kupując karpia, warto wziąć pod uwagę następujące aspekty:
- jego pochodzenie i paszę, jaką był karmiony;
- wiek karpia;
- warunki, w jakich karpie są sprzedawane i przetrzymywane (karpie powinny mieć na tyle miejsca w zbiorniku, by móc pływać grzbietem do góry);
- sprężystość mięsa po naciśnięciu palcem;
- kolor skrzeli karpia;
- oczy karpia - powinny być szkliste i przejrzyste.
Czy warto kupować żywego karpia?
Z punktu widzenia jakości mięsa nie ma potrzeby zabijania karpia tuż przed jego przyrządzeniem. Wręcz przeciwnie, ryba podduszona w transporcie i w ciasnym zlewie narażona jest na dodatkowy stres. A to, że jakość mięsa zestresowanych zwierząt ulega pogorszeniu, zostało naukowo udowodnione. Nie zapominaj też o etycznych aspektach związanych z odczuciami ryby przetrzymywanej w niewielkiej wannie. Odpowiedz sobie na pytanie, czy warto kupować żywego karpia sama.
Rodzaje karpia - który jest najlepszy?
Odmiany (rodzaje) karpia dostępne najczęściej w polskich sklepach to:
- Karp królewski - ma niewiele łusek zlokalizowanych głównie w okolicy głowy. Najpopularniejsza odmiana karpia w Polsce. Uznawany za najbardziej szlachetną odmianę karpia. Ma łatwe do usunięcia ości, białe i kruche mięso, a także sporo tłuszczu. Mulisty zapach i posmak karpia królewskiego można usunąć przez opłukanie ryby.
- Karp z łuską (pełnołuski) - pokryty jest na całej długości warstwą łusek. Jest chudszy niż karp królewski, ale według wielu smakoszy to jego zaleta. Charakteryzuje się cienką skórą.
- Karp bezłuski, inaczej karp golec. To karp z grubszą skórą, o większej zawartości tłuszczu. Smakosze doceniają raczej mniejsze karpie bezłuskie, które nie nabrały jeszcze za dużo tłuszczu.
fot. Karp królewski/foodandcook
Karp pełnołuski czy królewski?
Nie ma zgodności, który karp jest smaczniejszy: królewski czy pełnołuski. Niektórzy znawcy zdecydowanie stawiają na karpia królewskiego, inni nie wyobrażają sobie innego karpia na Wigilię, niż karp pełnołuski. Oto porównanie ich cech, które pozwoli ci wybrać najsmaczniejszy rodzaj karpia dopasowany do twoich preferencji.
Cecha | Karp pełnołuski | Karp królewski |
Ości | drobniejsze, przywierające do mięsa | grube, łatwe do usunięcia, oddzielające się od mięsa |
Mięso | białe i delikatne | białe i kruche |
Zawartość tłuszczu | niewielka zawartość tłuszczu | dość wysoka zawartość tłuszczu |
Skóra | cienka, delikatna | grubsza i tłusta |
Przygotowanie | wymaga usunięcia łusek | jest pozbawiony większości łusek |
Jaki karp ma dużo łusek?
Dużo łusek ma oczywiście karp pełnołuski: to odmiana karpia o cieńszej skórze, która wymaga bardziej pracochłonnej obróbki związanej z pozbywaniem się łusek.
Jak przechowywać karpia?
Karp może być przechowywany w lodówce (+4°C) nie dłużej niż 2-3 dni, a w zamrażarce (< -18°C) przez kilka miesięcy.
Walory dietetyczne karpia
Karp należy do średnio tłustych ryb, co nie jest jednoznaczne z ciężkostrawnością. Dużo zależy oczywiście od sposobu jego przyrządzenia, ale zasadniczo mięso karpia jest lekkostrawne i zalecane jako składnik zdrowej diety.
Karp zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przeciwdziałają m.in. rozwojowi chorób nowotworowych, wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
Tak samo, jak inne ryby słodkowodne karp, jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, którego zawartość w rybach kształtuje się na poziomie 16-20%. W skład białek mięsa ryb wchodzą zarówno albuminy, jak i globuliny, a w tkankach łącznych obecny jest kolagen. Skład aminokwasowy tych białek jest zbliżony do składu białek mięsa.
Mięso ryb charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych. Można znaleźć w nich wapń, fosfor, sód i potas, a w mniejszych ilościach fluor, jod i miedź. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach na uwagę zasługuje obecność witamin D i A. W tkankach ryb występują również niektóre witaminy z grupy B.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 09.12.2014 przez Karolinę Kalinowską.
Czytaj także:
Czy śledzie są zdrowe: kalorie, wartość odżywcza, właściwości. Dlaczego warto je jeść?
Śledź w ciąży może stanowić cenny składnik diety przyszłej mamy. Jaki będzie najlepszy?
Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Jak odróżnić śledzia od matiasa? Ekspert: „Różnica jest kolosalna”
Filety śledziowe z dobrym składem - 8 naturalnych produktów bez zbędnych dodatków z polskich supermarketów