moczenie karpia w mleku fot. Adobe Stock, encierro

Moczenie karpia w mleku i cebuli przed smażeniem: jak i po co to robić?

Moczenie karpia w mleku przeprowadza się, by pozbyć się mułowatego posmaku karpia. Moczenie karpia w mleku i cebuli powoduje, że ryba staje się delikatniejsza i lepiej przylega do niej panierka. Karpia, zamiast w mleku, można też moczyć w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem lub w maślance. Karp powinien moczyć się przynajmniej 12 godzin przed smażeniem.
/ 20.12.2022 05:50
moczenie karpia w mleku fot. Adobe Stock, encierro

Moczenie karpia w mleku i cebuli to jeden ze sposobów na pozbycie się mdłego „mułowatego” posmaku karpia. Sprawdź, jak najlepiej moczyć karpia przed smażeniem i inną obróbką, by był najsmaczniejszy.

Spis treści:

  1. Moczenie karpia w mleku i cebuli - co to daje?
  2. W czym moczyć karpia przed smażeniem?
  3. Jak długo moczyć karpia w mleku?

Moczenie karpia w mleku i cebuli - co to daje?

Moczenie karpia w mleku pozwala przede wszystkim pozbyć się „mułowatego” posmaku tej ryby. To drugi, zaraz po odpowiednim wyborze smacznego karpia, sposób na poprawę smaku tej ryby.

Karp po wymoczeniu w mleku staje się też bardziej delikatny. Dodatkową zaletą moczenia karpia w mleku jest fakt, że lepiej przylega do niego panierka i smażenie karpia jest łatwiejsze.

Karp, który moczy się w mleku (lub mleku i cebuli), powinien leżeć w lodówce.

W czym moczyć karpia przed smażeniem?

Karpia możesz moczyć nie tylko w mleku lub mleku z cebulą. Zamiast mleka do moczenia karpia możesz wykorzystać maślankę lub kefir. Jeśli cebula ma dla ciebie zbyt mało intensywny smak, karpia możesz wymoczyć także w mleku z dodatkiem czosnku, który mocniej przeniknie do tkanek ryby.

Niektórzy praktykują moczenie karpia w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Niektórzy dodają do takiej zalewy także szczyptę cukru.

Zamiast moczyć karpia w roztworze, można obłożyć go też tartymi warzywami: marchewką, selerem, cebulą, pietruszką. Nadadzą aromatu, który przeniknie do wnętrza ryby.

Jeśli nie chcesz zmieniać całkiem sposobu moczenia karpia i mimo wszystko wolisz postawić na wymoczenie tej ryby w mleku, spróbuj dodać do mleka przyprawy: liście laurowe, pieprz w ziarnach lub ziele angielskie. Dodatkowo wzbogacą one rybę w ciekawe aromaty, które zastąpią niepożądany mułowaty posmak ryby.

Nigdy nie dodawaj jednak do mleka do moczenia karpia soli. Dodatek soli spowoduje, że z tkanek ryby wyciekną płyny, a karp utraci swoją jędrność.

Jak długo moczyć karpia w mleku?

Karpia powinno się moczyć w mleku przez min. 12 godzin. Czas moczenia karpia w mleku możesz jednak wydłużyć lub skrócić o kilka godzin. Niektórzy praktykują moczenie karpia w mleku przez dobę.

Jeśli potrzebujesz ekspresowo wymoczyć karpia w mleku, koniecznie obłóż rybę też krążkami cebuli, która wzmocni działanie mleka i usprawni proces pozbywania się z karpia „mułowatego” posmaku.

Czytaj także:
Czy śledzie są zdrowe: kalorie, wartość odżywcza, właściwości. Dlaczego warto je jeść?
Śledź w ciąży może stanowić cenny składnik diety przyszłej mamy. Jaki będzie najlepszy?
Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Jak odróżnić śledzia od matiasa? Ekspert: „Różnica jest kolosalna”
Filety śledziowe z dobrym składem - 8 naturalnych produktów bez zbędnych dodatków z polskich supermarketów