Ma 4 razy więcej witaminy A niż masło, a Polacy go nie doceniają. To warzywo nie boi się mrozu, doskonała dawka witamin w zimie

jarmuż - źródło witaminy A fot. Adobe Stock, senteliaolga
Jarmuż jest doskonałym źródłem witaminy A, występuje w nim ona pod postacią beta-karotenu. Już garść (40 g) świeżego jarmużu wypełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A dla Polaków. Żeby najlepiej skorzystać z witaminy A w jarmużu, jedz go z dodatkiem zdrowego tłuszczu, np. w sałatce, bigosie lub w postaci jarmużowych chipsów.
/ 12.12.2022 05:57
jarmuż - źródło witaminy A fot. Adobe Stock, senteliaolga

Jarmuż to niedoceniany typ kapusty o nadzwyczaj wysokiej zawartości witaminy A. 100 g kapusty włoskiej (jarmużu) dostarcza aż 9900 IU witaminy A, to dokładnie 4 razy więcej niż masło, a ponad 20 razy więcej niż np. pomarańcze i cytryny. Jedz jarmuż dla zdrowia w zimę i nie tylko.

Spis treści:

  1. Jarmuż jako źródło witaminy A
  2. Witamina A w jarmużu - zawartość
  3. Zalety wysokiej zawartości witaminy A w jarmużu
  4. Jak jeść jarmuż, by wykorzystać witaminę A?

Jarmuż jako źródło witaminy A

Jako źródło witaminy A najczęściej wymienia się marchewkę, jajka, masło, podroby zwierzęce, a bardziej obeznane osoby wiedzą też, że dużo witaminy A ma też dynia, bataty i wszystkie warzywa i owoce o pomarańczowym zabarwieniu. Mało kto wspomina o jarmużu jako doskonałym źródle witaminy A, a ma on jej naprawdę sporo! Witamina A wyróżnia się na tle innych wartości odżywczych jarmużu.

Witamina A w jarmużu to w większości beta-karoten, który jest oficjalnie pre-witaminą A. Po dostaniu się do organizmu przekształcany jest w formę aktywną witaminy A, którą organizm może efektywnie wykorzystać.

Jarmuż to jedno z nielicznych warzyw dostępnych późną jesienią, a nawet w ziemie. Odwiedzaj warzywniaki i wypatruj w nich jarmużu.

Witamina A w jarmużu - zawartość

100 g jarmużu zawiera ok. 9900 IU witaminy A. To bardzo dużo! Dla kobiety żyjącej w Polsce normy przewidują dzienne spożycie na poziomie 4000 IU, a mężczyznom poleca się jedzenie do 5000 IU witaminy A dziennie. Oznacza to, że już 40 g jarmużu wystarczy na pokrycie zapotrzebowania na witaminę A dla kobiety, a mężczyźni będą potrzebowali ok. 50 g. 

Na związek, który umownie nazywa się witaminą A w jarmużu, składają się różne substancje:

  • beta-karoten,
  • kryptoksantyna,
  • zeaksantyna,
  • luteina.

Oto porównanie dokładnej zawartość różnych frakcji witaminy A w jarmużu surowym, mrożonym, po ugotowaniu i przed.

Składnik Jarmuż surowy Jarmuż mrożony Jarmuż gotowany (wcześniej surowy) Jarmuż gotowany (wcześniej mrożony)
Witamina A RAE (mikrogramy równoważnika retinolu) 241 µg 206 µg 146 µg 146 µg
Beta-karoten 2870 µg 2460 µg 1730 µg 1730 µg
Kryptoksantyna 27 µg 23 µg 26 µg 26 µg

Witamina A jest dość trwała i odporna na wysoką temperaturę, ale mimo wszystko przetwarzanie jarmużu zmniejsza jej zawartość.

Zalety wysokiej zawartości witaminy A w jarmużu

Wiesz już, że jarmuż ma sporo witaminy A, ale czy wiesz, jakie ma to znaczenie i dlaczego to tak duża zaleta? Oto kilka zalet witaminy A, które może dać ci jej odpowiednia podaż:

  • zdrowe kości i brak złamań;
  • lepsza odporność;
  • wyrównany kolor skóry;
  • wsparcie płodności;
  • poprawa naturalnych mechanizmów ochraniających DNA przed uszkodzeniami.

Jak jeść jarmuż, by wykorzystać witaminę A?

Żeby jak najlepiej skorzystać z witaminy A w jarmużu, koniecznie zastosuj się do tych wskazówek:

  • staraj się jeść jarmuż na surowo, np. w sałatkach;
  • rób smoothie z jarmużem, by przemycić większe ilości tych zdrowych liści do jadłospisu;
  • spróbuj zdrowej ciekawej przekąski: chipsów z jarmużu;
  • jedz jarmuż z dodatkiem zdrowego tłuszczu, który pozwoli na wchłonięcie witaminy A;
  • postaw na regularność jedzenia jarmużu: małe porcje codziennie przyniosą więcej korzyści niż jarmużowa uczta raz na jakiś czas.

Czytaj także:
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem
Mają więcej witaminy E, niż wszystkie warzywa i owoce, a wielu Polaków po prostu je wyrzuca. Są pyszne, wystarczy je wysuszyć

Redakcja poleca

REKLAMA