Jarmuż to niedoceniany typ kapusty o nadzwyczaj wysokiej zawartości witaminy A. 100 g kapusty włoskiej (jarmużu) dostarcza aż 9900 IU witaminy A, to dokładnie 4 razy więcej niż masło, a ponad 20 razy więcej niż np. pomarańcze i cytryny. Jedz jarmuż dla zdrowia w zimę i nie tylko.
Spis treści:
- Jarmuż jako źródło witaminy A
- Witamina A w jarmużu - zawartość
- Zalety wysokiej zawartości witaminy A w jarmużu
- Jak jeść jarmuż, by wykorzystać witaminę A?
Jarmuż jako źródło witaminy A
Jako źródło witaminy A najczęściej wymienia się marchewkę, jajka, masło, podroby zwierzęce, a bardziej obeznane osoby wiedzą też, że dużo witaminy A ma też dynia, bataty i wszystkie warzywa i owoce o pomarańczowym zabarwieniu. Mało kto wspomina o jarmużu jako doskonałym źródle witaminy A, a ma on jej naprawdę sporo! Witamina A wyróżnia się na tle innych wartości odżywczych jarmużu.
Witamina A w jarmużu to w większości beta-karoten, który jest oficjalnie pre-witaminą A. Po dostaniu się do organizmu przekształcany jest w formę aktywną witaminy A, którą organizm może efektywnie wykorzystać.
Jarmuż to jedno z nielicznych warzyw dostępnych późną jesienią, a nawet w ziemie. Odwiedzaj warzywniaki i wypatruj w nich jarmużu.
Witamina A w jarmużu - zawartość
100 g jarmużu zawiera ok. 9900 IU witaminy A. To bardzo dużo! Dla kobiety żyjącej w Polsce normy przewidują dzienne spożycie na poziomie 4000 IU, a mężczyznom poleca się jedzenie do 5000 IU witaminy A dziennie. Oznacza to, że już 40 g jarmużu wystarczy na pokrycie zapotrzebowania na witaminę A dla kobiety, a mężczyźni będą potrzebowali ok. 50 g.
Na związek, który umownie nazywa się witaminą A w jarmużu, składają się różne substancje:
- beta-karoten,
- kryptoksantyna,
- zeaksantyna,
- luteina.
Oto porównanie dokładnej zawartość różnych frakcji witaminy A w jarmużu surowym, mrożonym, po ugotowaniu i przed.
Składnik | Jarmuż surowy | Jarmuż mrożony | Jarmuż gotowany (wcześniej surowy) | Jarmuż gotowany (wcześniej mrożony) |
Witamina A RAE (mikrogramy równoważnika retinolu) | 241 µg | 206 µg | 146 µg | 146 µg |
Beta-karoten | 2870 µg | 2460 µg | 1730 µg | 1730 µg |
Kryptoksantyna | 27 µg | 23 µg | 26 µg | 26 µg |
Witamina A jest dość trwała i odporna na wysoką temperaturę, ale mimo wszystko przetwarzanie jarmużu zmniejsza jej zawartość.
Zalety wysokiej zawartości witaminy A w jarmużu
Wiesz już, że jarmuż ma sporo witaminy A, ale czy wiesz, jakie ma to znaczenie i dlaczego to tak duża zaleta? Oto kilka zalet witaminy A, które może dać ci jej odpowiednia podaż:
- zdrowe kości i brak złamań;
- lepsza odporność;
- wyrównany kolor skóry;
- wsparcie płodności;
- poprawa naturalnych mechanizmów ochraniających DNA przed uszkodzeniami.
Jak jeść jarmuż, by wykorzystać witaminę A?
Żeby jak najlepiej skorzystać z witaminy A w jarmużu, koniecznie zastosuj się do tych wskazówek:
- staraj się jeść jarmuż na surowo, np. w sałatkach;
- rób smoothie z jarmużem, by przemycić większe ilości tych zdrowych liści do jadłospisu;
- spróbuj zdrowej ciekawej przekąski: chipsów z jarmużu;
- jedz jarmuż z dodatkiem zdrowego tłuszczu, który pozwoli na wchłonięcie witaminy A;
- postaw na regularność jedzenia jarmużu: małe porcje codziennie przyniosą więcej korzyści niż jarmużowa uczta raz na jakiś czas.
Czytaj także:
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem
Mają więcej witaminy E, niż wszystkie warzywa i owoce, a wielu Polaków po prostu je wyrzuca. Są pyszne, wystarczy je wysuszyć