Kukułkówka

Najlepszym sposobem jest wrzucenie cukierków do alkoholu i wody, pozostawienie do rozpuszczenia (około 3 dni).

Składniki

Kukułkówka

  • 0,5 l wódki (spirytus, jeżeli lubimy mocny alkohol),
  • 30 dag kukułek,
  • woda, której ilość zależy od tego, jak mocny trunek chcemy mieć.

Sposób przygotowania

Najlepszym sposobem jest wrzucenie cukierków do alkoholu i wody, pozostawienie do rozpuszczenia (około 3 dni). W tym czasie należy mieszać alkohol (wstrząsać butelką czy słoikiem), aby cukierki dokładnie się rozpuściły. Szybszą alternatywą jest rozpuszczenie cukierków przez podgrzanie i zmieszanie z alkoholem - wtedy jeszcze tego samego dnia można delektować się cudnym smakiem.

Aqua fresca z melona i ananasa - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
Niestety jest to przepis który nie wyjdzie, a raczej zrobi się z tego wódka o smaku kukułki a nie smaczny likierek. Poza tym, żeby cukier się rozpuścił w ciągu 3 dni to tylko cud potrzebny. Najlepiej rozpuścić cukier w ciepłej wodzie i do całości dodać skondensowane niesłodzone mleczko.