Cukinia marynowana

Wykorzystaj sezon na cukinię i przygotuj dietetyczną marynowaną cukinię!

marynowana cukinia, przetwory
fot. Fotolia

Składniki:

  • 2 młode cukinie (60 dag)
  • 1 litr wody
  • ok. 3 dag soli
  • 6 dag cukru
  • pół szklanki octu 10%
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • kilka goździków
  • łyżeczka białej gorczycy
  • liść laurowy
  • 2-3 słoiki typu twist

Sposób przygotowania marynowanej cukinii:


  1. Cukinie umyć, pokroić w grube krążki, wrzucić na wrzącą wodę i blanszować 2 minuty, osączyć na sicie. Do 1 litra zimnej wody wsypać sól, cukier, wlać ocet, dodać pozostałe przyprawy i gotować 2-3 minuty.
  2. W wyparzonych słoikach układać plastry cukinii, zlać gorącą zalewą, by zakrywała plastry cukinii, szczelnie zakręcić i zamknąć. Postawić na blacie do "góry nogami", aż słoiki wystygną.

"Przyjaciółka"
Oceń artykuł 39 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Ania2013.08.13 09:36
cukinia marynowana, mniam!
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem