POLECAMY

Pogromcy trójglicerydów. Poznaj 4 grupy produktów, które mają wpływ na ich poziom.

W walce z trójglicerydami liczy się nie rodzaj, lecz gęstość odżywcza produktów. Sprawdź, jak ją liczyć! Które rzeczy jeść, a których unikać!
/ 2 miesiące temu
Pogromcy trójglicerydów. Poznaj 4 grupy produktów, które mają wpływ na ich poziom. fot. Fotolia

Bez trójglicerydów żyć się nie da. Inaczej zwane triacyloglicerolami, triacyloglicerydami czy triglicerydami (w skrócie TG) są jako tłuszcze jednym z głównych źródeł energii.

I wszystko jest ok, jeśli pozostają na poziomie, który wynosi mniej niż 150 mg/dl (1,69 mmol/l), w najgorszym razie od 150 do 199 mg/dl (2,25 mmol/l). Wartość w przedziale 200-500 mg/dL (2,26 – 5,63 mmol/l) świadczy już o wysokim ich stężeniu we krwi. Ponad 500 mg/dl oznacza bardzo wysoki poziom trójglicerydów zagrażający zdrowiu, a nawet życiu.

Czym grozi nadmiar trójglicerydów?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zbyt duże stężenie trójglicerydów we krwi jest o wiele groźniejsze od nadmiaru cholesterolu.

Grozi:

  • wystąpieniem miażdżycy
  • chorobą niedokrwienną serca i zawałem
  • udarem mózgu
  • może prowadzić do zapalenia trzustki

Przyczyny nadmiaru trójglicerydów we krwi

Nie zawsze mamy wpływ na wysoki poziom trójglicerydów. Ich podwyższenie może bowiem nastąpić m.in. na skutek:
• cukrzycy czy hiperlipidemii
• otyłości
• nadużywaniu alkoholu,
• niewydolność nerek,
• niedoczynności tarczycy
• dnie moczanowej

Podwyższenie poziomu trójglicerydów występuje też niekiedy w trakcie ciąży.

Jak obniżyć poziom trójglicerydów?

Najczęściej jednak ich poziom można regulować i to nie tylko lekami. Najważniejszym sposobem ich zbicia jest zmiana trybu życia, a głównie diety. A najlepszym wzorem do naśladowania jest dieta mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa oparta o gęstość odżywczą produktów. Nie dość, że żyje tam najwięcej stulatków na świecie, to na dodatek cieszą się oni doskonałym zdrowiem. Nie ma tam ludzi z nadwagą, choroby serca czy rak występują sporadycznie.

Problem z poziomem trójglicerydów w tej populacji w ogóle nie występuje.

Dieta Japończyków z Okinawy ma kilka podstawowych cech:

  • Jest niesamowicie różnorodna – w sumie jedzą oni ok. 200 różnych produktów
  • Nie ma w niej żywności przetworzonej
  • Jest za to bardzo wiele produktów bogatych w kwasy omega-3, wapń i flawonoidy.

Kwasy omega 3 – rozrzedzają krew i przeciwdziałają miażdżycy, arytmii i zatorom, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trój glicerydów, ułatwiają wchłanianie wapnia, poprawiają pracę mózgu.

Świetne źródła to: tłuste ryby morskie z zimnych wód jak halibut, łosoś, śledź dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza i tran. Poza tym orzechy włoskie, nasiona lnu, soi i rzepaku.

Wapń – buduje kości i pomaga zachować szczupłą sylwetkę, gdy jest go za mało organizm uwalnia za dużo hormonu przytarczyc tzw. kalcytriolu, który jest odpowiedzialny za magazynowanie tłuszczu.

Świetne źródła to: mleko i jego przetwory, choć na Okinawie gdzie mleka nie piją to soja, zielone algi, ryby morskie i warzywa.

Flawonoidy, głównie rutyna i kwercetyna – to najsilniejsze przeciwutleniacze, przeciwdziałające starzeniu się organizmu. Mają własności rozkurczowe i moczopędne, ułatwiają przyswajanie witamin. Ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.

Najlepsze ich źródła to: owoce cytrusowe, rośliny strączkowe, kasz gryczana, pieprz, buraki, pomidory, papryka czerwona, czerwone wino i zioła, np. skrzyp polny, brzoza, miłorząb japoński.  

Każdy posiłek poprzedza miseczka zupy miso. Robiona na bazie pasty ze sfermentowanej soi jest wyjątkowo bogatym źródłem antyoksydantów.

Mieszkańcy Okinawy poza tym:

Jedzą dość dużo, ale bardzo wolno
Kończą posiłek, gdy czują się nasyceni w ok. 80 procentach. Dopiero gdy po ok. 20 minutach od zakończenia posiłku wciąż czują głód dobierają sobie jedzenie. Dzięki temu zajadają ok. 500 kcal mniej, w sumie 1500-1900 kcal.

Wpływ gęstości produktów na poziom trójglicerydów

Sekret tkwi jednak w tzw. gęstości produktów!

Wszystkie produkty podzielono tam na 4 grupy według tzw. gęstości kalorycznej. Tzw. CD, czyli z ang. Caloric Density liczy się dzieląc liczbę kalorii, którą zawiera dany produkt przez jego masę.

Np. jeśli oliwa extra vergine w 100 g produktu ma 822 kcal to 822:100=8,22

Sztuka w komponowaniu diety polega na tym, że:

  • Produkty nie za gęste (gęstość do 0,7) można jeść nawet 13 razy dziennie, np. owoce, warzywa, jak brokuły, szparagi, melko sojowe, grzyby, beztłuszczowy jogurt i zielona herbata.
  • Te gęściejsze (gęstość 0,8-1,5) tylko 1-4 raza dziennie i trzeba uważać na wielkość porcji, np. gotowany makaron, fasola, brązowy ryż, sushi, białe ryby, jak dorsz, indyk, słodkie ziemniaki, krewetki, niskotłuszczowy jogurt.
  • Bardziej gęste ( gęstość 1,6-3.0) tylko 7 razy w tygodniu, np. jajka, czerwone mięso, drób, ryby o czerwonym mięsie, typu makrela czy tuńczyk, białe pieczywo, humus, rodzynki
  • Czyli jeśli jednego dnia pozwolimy sobie na bułkę i jajko, tego dnia nie powinniśmy już zjeść żadnego produktu z tej grupy np. czerwonego mięsa.
  • Bardzo gęstych (gęstość 3.0-9.0) należy unikać (do 3 razy w tygodniu), np. żółte sery, masło, oleje i oliwa z oliwek, czekolada, orzechy, bekon, produkty smażone, bekon.

PRZEPIS NA MISO

Składniki: 2 łyżki pasty miso, młoda kapusta pekińska, 3 łyżki kiełków sojowych, 3 pieczarki lub grzybki shitake, 3 łyżki tofu, dymka, pół łyżeczki suszonych wodorostów

Do 1,5 litra wody dodaj pastę miso, wodorosty, pokrojone w plasterki grzyby. Zagotuj. Przecedź przez sitko, rozlej do miseczek. Dodaj kiełki sojowe, pokruszone tofu, kilka listków kapusty pekińskiej i posiekaną dymkę.

To, co jeszcze wyróżni styl życia mieszkańców Okinawy to:

  • Unikanie stresów
  • Poczucie humoru
  • Dużo ruchu
  • Dużo płynów.

Przy czym, nie ma tu prostej reguły, typu 2 litry wody dziennie. Wskazówką jest kolor moczu, który zawsze powinien być jasno słomkowy.

Zobacz, jakie zioła obniżą ci cholesterolCzy grozi bardzo wysoki poziom trójglicerydów?Najlepsza dieta na obniżenie poziomu cholesterolu

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/miesiąc temu
pomocny przy wysokim poziomie cholesterolu i trójgicerydów jest taxivital, z modrzewia, naturalny i bezpieczny z rośliny
/2 miesiące temu
Polecam w stosowanie profilaktycznie jak i w chorobach cywilizacyjnych b ekstraktu konopnego CBD+ CBDA 6 % regularne spożywanie ekstraktów powoduje pozytywne skutki dla naszego układu nerwowego, pomaga się zrelaksować, wyciszyć i zasnąć Olej konopny CBD stosuje się w przypadku: 1. Padaczki. Wg. wyników badania w Filadelfii, które obejmowało dzieci z epilepsją z całych Stanów Zjednoczonych, średni spadek napadów padaczki wyniósł 45,1%. 2. Stwardnienia rozsianego. Kannabinoidy z konopi "uspokajają" system immunologiczny, który nie atakuje ponownie centralnego układu nerwowego. 3. Depresji, stanów lękowych i zaburzeń nastroju. W przeciwieństwie do leków antydepresyjnych, nie wywołuje skutków ubocznych dla zdrowia. 4. Może zmniejszać ból (migrenowy, menstruacyjny). Kannabinoidy mogą zmniejszać ból, poprzez selektywne blokowanie sygnałów, które są odpowiedzialne za jego odczuwanie, w mózgu i rdzeniu kręgowym. Poza tym działają rozkurczowo. 5. Nudności i wymiotów. Kannabinoidy konopi wchodząc w interakcję z kluczowymi receptorami w mózgu, pomagają kontrolować nudności i wymioty. 6. W celu pobudzenia apetytu. CBD podobnie jak THC zwiększa zdolność odczuwania zapachu i smaku, przy spożywaniu jedzenia. Dlatego może być stosowany przy anoreksji, nowotworach i chorobach paliatywnych. 7. Udaru mózgu. Wg. badań naukowców z Uniwersytetu Fudan w Chinach, kannabidiol zapobiega wtórnym uszkodzeniom mózgu, jak i leczy istniejące już szkody. 8. Nowotworów. CBD można stosować wspomagająco np. przy raku skóry, szyjki macicy, piersi, okrężnicy, pęcherza, płuc czy glejaku. 9. W przypadku pozostałych dolegliwości. M.in. przy napięciu mięśniowym, problemach skórnych, cukrzycy, miażdżycy, astmie, reumatyzmie czy boreliozie. Więcej informacji na konopiafarmacja pl