Kurkuma należy do rodziny imbirowatych, w kuchni używa się jej podziemnego kłącza. Kurkuma jest starożytną perską przyprawą związaną z kultem słońca. Kurkumę najczęściej stosuje się w postaci żółtego proszku z wysuszonego i zmielonego kłącza, ma delikatny aromat i lekko ostry smak z nutą drzewną. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest żółty kolor. Kurkuma do dziś w Indiach używana jest do barwienia bawełny, w żywności stosowana jest jako barwnik oznaczony numerem E100. Ze względu na silne właściwości barwiące, w trakcie przygotowywania dań z jej użyciem, warto założyć rękawiczki. Kurkumę w proszku należy przechowywać w ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Świeży korzeń kurkumy można przechowywać owinięty ręcznikiem papierowym do trzech tygodni w lodówce. W niektórych sklepach można kupić także suszony korzeń kurkumy, który ściera się na tarce.
Kurkuma jako przyprawa, do czego używać kurkumy?
Kurkuma ma szerokie zastosowanie. Jest jednym z głównych składników curry. Kurkumę w postaci proszku można dodawać do marynat, ryżu z kurkumą, indyjskiego dania dahl, gulaszów warzywnych. Bez kurkumy nie obędzie się piccalilli (peklowane warzywa z dodatkiem kurkumy np. kalafior, brokuły), czy kedgeree (potrawka z ryżu, ryby i jajka). Polskim odpowiednikiem piccalilli są ogórki z kurkumą.
Kurkuma uznawana jest za tańszy zamiennik szafranu, jednak jej właściwości zdrowotne sprawiają, że nie należy traktować jej jak gorszego odpowiednika najdroższej na świecie przyprawy.
Kurkumę należy dodawać do dania w umiarkowanej ilości, inaczej potrawa stanie się gorzka. Wystarczy ¼ łyżeczki na 4 porcje zupy czy dania z ryżem.
Kurkuma właściwości
Kurkuma to złoty skarb w świecie przypraw. Świat nauki regularnie dostarcza nowych informacji o pozytywnym wpływie kurkumy na zdrowie, czy wręcz jej potencjalnych właściwościach leczniczych. Poznajcie niektóre z licznych działań kurkumy.
- Obecny w kurkumie tumeron pobudza rozwój, namnażanie i regenerację komórek nerwowych mózgu. Kurkuma może zapobiegać chorobie Alzheimera i wspomagać leczenie po udarze.
- Obecna w kurkumie kurkumina (bardzo silny przeciwutleniacz z grupy polifenoli) wykazuje działanie przeciwzapalne, i przeciwnowotworowe.
- Działa przeciwbakteryjnie, skraca czas infekcji.
- Usprawnia trawienie, pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych. Działa rozkurczająco, niweluje bóle brzucha w zespole jelita drażliwego.
- Hamuje namnażanie się wirusów.
- Stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
- Wpływa na obniżenie frakcji LDL cholesterolu (zwanej „złym cholesterolem) i trójglicerydów.
Kurkumę w skoncentrowanej formie można kupić w postaci suplementu diety – wyciągu z kłącza kurkumy, jednak przyswajalność związków aktywnych z takiego preparatu jest niewielka. W kuchni wykorzystanie substancji z kurkumy znacząco zwiększa dodatek pieprzu, dlatego warto łączyć obie te przyprawy.
Szkodliwe suplementy diety - lista NIK
Kurkumy w dużych ilościach nie powinny stosować kobiety w ciąży (pobudza skurcze macicy) oraz osoby z kamicą żółciową (pobudza wydzielanie żółci). Kurkuma działa także lekko drażniąco na błonę śluzową żołądka, dlatego nie należy jej nadużywać przy aktywnej chorobie wrzodowej.
…a może…maseczka z kurkumy?
Kurkuma znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Domowe kosmetyki z kurkumą działają przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Kurkuma ogranicza wydzielanie sebum, dlatego maseczki z kurkumą w składzie są polecane do cery tłustej, ze skłonnościami do trądziku.
Maseczka z kurkumą
Składniki:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
- 1 łyżeczka soku z limonki
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce. Maseczkę nakładaj dłońmi w rękawiczkach lub szpatułką. Stosuj maseczkę na noc, ponieważ lekko barwi skórę. Rano przemyj twarz wacikiem nasączonym jogurtem lub kefirem.