Pasztet to jedno z dań, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Chociaż tradycyjnie przyrządza się go z królika, drobiu lub wieprzowiny, coraz częściej wśród świątecznych potraw można spotkać także pasztety wegetariańskie: z jajek, z ciecierzycy, z selera, z cukinii lub z marchewki. Danie można serwować na ciepło lub na zimno, a piecze się je zazwyczaj w kąpieli wodnej. Bardzo popularny jest także pasztet w cieście.
Przepis na pasztet w cieście
Oto składniki na pasztet w cieście:
Na ciasto:
- 60 dag mąki,
- 24 dag masła,
- ok. 200 ml wody,
- 3 jajka,
- 3 płaskie łyżeczki soli
Na pasztet:
- 5 dag orzechów włoskich,
- cebulka,
- 5 dag smalcu,
- 60 dag fileta z indyka,
- 15 dag słoniny,
- 12 dag surowej szynki,
- 250 ml kremówki,
- jajko,
- 2 gałązki tymianku,
- mielony imbir,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz
Na galaretkę:
- 250 ml bulionu drobiowego,
- 1 dag żelatyny.
Jak zrobić pasztet w cieście? Mąkę przesiej, zagnieć z masłem, wodą, 2 jajkami i solą. Zawiń w folię, włóż na 2 godziny do lodówki. Składniki farszu schłodź. Orzechy praż 5 minut w 180 stopniach C, wystudź, obierz. Cebulę pokrój w piórka, zrumień na smalcu. Filet, słoninę i szynkę pokrój w paski, posól. Dodaj cebulę, wstaw na 30 minut do lodówki. Zmiel, schłodź. Znów zmiel, schłodź. Pasztet dopraw, wymieszaj ze śmietanką i jajkiem, przetrzyj przez sito. Dodaj pokruszone orzechy, schłodź.
Ciastem wyłóż formę, nałóż pasztet, przykryj ciastem. Na środku wykrój otwór, włóż w niego kominek z folii aluminiowej. Udekoruj ciastem, posmaruj jajkiem, piecz 5 minut w temperaturze 220 stopni C, a potem 40 minut w temperaturze 160 stopni C. Wystudź pasztet, przez otwór wlej tężejący bulion z rozpuszczoną żelatyną, schłodź.
Przepis na pasztet domowy z wieprzowiny
Oto składniki na pasztet wieprzowy:
- 70 dag mięsa wieprzowego od szynki,
- 30 dag boczku,
- 30 dag wątróbki,
- 3 jajka,
- liść laurowy,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka majeranku,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić pasztet wieprzowy? Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj przyprawy oraz sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu, aż będzie miękkie. Mięso wyjmij z wywaru, wywar pozostaw. Boczek pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj boczek i całość duś przez 15 minut. Na koniec dodaj wątróbkę i duś jeszcze 5 minut.
Mięso wieprzowe i wszystko z patelni przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i majerankiem. Wbij jajka i wymieszaj. Jeśli masa jest za sucha, to dodaj trochę wywaru z gotowania wieprzowiny. Formę do pasztetu posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę mięsną przełóż do formy, wyrównaj. Wstaw do większej formy z wodą. Piecz pasztet przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zobacz więcej przepisów wielkanocnych