Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kajzerki
- 60 dag łopatki wieprzowej
- 1 kg łaty wołowej
- 6 łyżek oleju
- cebula
- 45 dag wątróbki drobiowej
- 3 listki laurowe
- 10 ziarenek ziela
- 10 pieprzu
- 6 jajek
- 125 ml koniaku
- 10 dag suszonej żurawiny
- 10 dag suszonej moreli
- 55 dag plastrów wędzonego boczku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pasztet pieczony w boczku!
- Bułki namocz. Mięso pokrój w dużą kostkę.
- Przesmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka.
- Dodaj przekrojoną cebulę, wątróbkę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
- Zalej wodą, gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, wystudź.
- Przemiel dwukrotnie przez maszynkę.
- Do masy dodaj żółtka, koniak i przyprawy, dobrze wymieszaj.
- Na koniec połącz ją z ubitymi białkami, żurawiną i pokrojonymi morelami.
- Formę na babkę wysmaruj masłem, wyłóż plastrami boczku, napełnij masą, lekko ją ugnieć.
- Przykryj wystającymi kawałkami boczku.
- Piecz mniej więcej 1,5 godziny w temperaturze 195 stopni C.
Zobacz więcej świetnych przepisów na Wielkanoc:
Ciasta na Wielkanoc
Śniadanie wielkanocne
Obiad wielkanocny
Pasztet z marchwi i soczewicy