Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kajzerki
- 1/4 l mleka
- 50 dag łopatki wieprzowej
- 30 dag cielęciny
- 30 dag podgardla
- cebula
- marchew
- 1/2 selera
- 3 listki laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 50 dag wątróbki drobiowej
- masło
- tarta bułka
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pasztet z pieprzem!
- Bułki namocz w mleku.
- Mięso i warzywa pokrój w dużą kostkę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem.
- Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej 1/2 szklanki wody, przykryj.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C około 1,5 godziny (aż będzie miękkie). Wyjmij, ostudź.
- Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka, zmiel.
- Surową wątróbkę przepuść przez maszynkę jeden raz, a wystudzone mięso z warzywami i sosem dwa razy.
- Połącz wątróbkę, bułkę, mięso, jajka i zielony pieprz, dopraw gałką muszkatołową.
- Dwie nieduże foremki keksówki wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
- Nałóż do nich masę.
- Piecz mniej więcej godzinę w temperaturze 170 stopni C.
- Wystudź w otwartym piekarniku.
Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:
Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis