Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej,
- 500 g brzuszka wieprzowego,
- 3 cebule,
- 100 g słoniny,
- 300 g wątróbki,
- 2 jajka,
- marchewka,
- 1/2 małego selera,
- mała pietruszka,
- 2 kajzerki,
- liść laurowy (3 szt.),
- 2 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Pasztet wieprzowy to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Przepis na pasztet wieprzowy jest jednak tak uniwersalny, że możesz korzystać z niego przez cały rok, bez specjalnej okazji.
Zobacz, jak zrobić pasztet wieprzowy:
- Słoninę pokrój w kostkę i przetop.
- Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej skwarki.
- Brzuszek i łopatkę pokrój na kawałki, przesmaż.
- Dodaj 1/2 szklanki wody, 3 listki laurowe i duś na małym ogniu.
- Warzywa obierz, umyj, pokrój na kawałki, dodaj do mięsa i duś do miękkości.
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry.
- Przesmaż razem z wątróbką.
- Bułkę namocz w sosie, który został ze smażenia.
- Wszystkie składniki zmiel przez maszynkę 3 razy.
- Do masy mięsnej wbij 2 jajka i dodaj przyprawy do smaku.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę na pasztet wieprzowy włóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Posyp lekko bułką tartą.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
- Wstaw pasztet i piecz, aż jego powierzchnia się zarumieni (około 30 minut).
Tradycyjny pasztet wieprzowy doskonale smakuje w towarzystwie sosu do mięs, z musztardą i z pieczywem.
Zobacz inne przepisy na pasztety:
Pasztet drobiowy - prosty przepis
Pasztet wegetariański - 12 sprawdzonych przepisów
Pasztet z królika - wykwintny i elegancki