Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka soczewicy (najlepiej czerwonej)
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1/ 2 szklanki oliwy
- chili
- 3 jajka
- curry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pasztet z soczewicy!
- Wypłucz soczewicę i lekko ją posól.
- Gotuj ją przez 15 minut.
- Cebulę drobniutko posiekaj, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce (najlepiej na drobnych oczkach).
- Wszystkie warzywa podsmaż.
- Wymieszaj z soczewicą, dodaj jaja.
- Dopraw do smaku.
- Foremkę (najlepiej tzw. keksówkę) posmaruj masłem i obsyp tartą bułką.
- Masę przelej do keksówki.
- Piecz przez 40 minut w 170 stopniach.