Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg mięsa mieszanego z rosołu bez kości (wołowina, drób)
- 30 dag słoniny i podgardla wieprzowego
- 15 dag wątróbki drobiowej
- 3 marchewki
- 3 dag smalcu
- 15 dag obranej cebuli
- sucha bułka
- 2 jajka
- rosół (w zależności od potrzeb)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 30 dag cebuli do nadzienia
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pasztet z cebulą!
- Słoninę i podgardle pokrój w grubą kostkę.
- Na rozgrzanym smalcu usmaż je, aż lekko się zrumienią.
- Cebulę pokrój w grubą kostkę.
- Zrumień ją na części wytopionego tłuszczu.
- Wątróbkę zanurz krótko we wrzątku i ostudź.
- Wszystko włóż do rondla, wlej trochę bulionu, obrane marchewki, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem, aż będą miękkie.
- Pod koniec duszenia dodaj pokruszoną suchą bułkę i mięso z rosołu oraz obrane całe cebule.
- Chwilę podgotuj.
- Następnie zostaw pod przykryciem na kilka minut.
- Całość schłodź, wyjmij całe cebule, resztę zmiel dwa razy (małe oczka maszynki).
- Dopraw do smaku.
- Wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, a jeśli mięso jest za suche, dodaj odrobinę rosołu.
- Foremkę do pasztetu wyłóż papierem do pieczenia.
- Włóż połowę masy mięsnej, na niej rozłóż pokrojone w ćwiartki uduszone cebule, przykryj resztą masy mięsnej.
- Pasztet powinien zajmować 2/3 wysokości foremki. Wygładź wierzch.
- Pasztet piecz w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut, aż zrumieni się wierzch.
- Następnie zmniejsz temperatury do 135 stopni C i piecz przez kolejne 40 minut.
- Odstaw, żeby pasztet całkowicie wystygł.
Zobacz wielkanocne zbiory przepisów:
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Jajka wielkanocne - 19 przepisów
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 przepisów
Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc - 11 pomysłów
Wielkanocny pasztet - 21 przepisów