Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag wieprzowiny od szynki
- 50 dag surowego boczku
- 20 dag wątróbki wieprzowej
- cebula
- 2 marchewki
- pietruszka
- kajzerka
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 20 dag śliwek kalifornijskich
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pasztet w paski!
- Mięso ugotuj z warzywami, wątróbkę podsmaż z cebulą.
- Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
- Wszystko razem łącznie z bułką zmiel 2 razy w maszynce do mięsa.
- Dodaj przyprawy, jajka i dopraw solą, pieprzem, majerankiem i gałką do smaku.
- Bardzo dokładnie wymieszaj.
- Mięso podziel w proporcjach 1:2.
- Śliwki zmiel.
- Do większej porcji mięsa dodaj zmielone śliwki i jeszcze raz wymieszaj.
- Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, włóż połowę masy ze śliwkami, na to mięso bez śliwek i resztę masy ze śliwkami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz około 50 minut.
Zobacz wielkanocne zbiory przepisów:
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Jajka wielkanocne - 19 przepisów
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 przepisów
Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc - 11 pomysłów
Wielkanocny pasztet - 21 przepisów