fot. Synertime
Pasztet z zielonej soczewicy na Wielkanoc
Składniki:
- pietruszka, 1 szt.
- jajka, 2 szt.
- drobne otręby, np. owsiane, 6 łyżek
- oliwa z oliwek, 5 łyżek
- majeranek, 1 łyżeczka
- oregano, 1 łyżeczka
- tymianek, 1 łyżeczka
- pieprz, ok. 0,5 łyżeczki
- świeża pietruszka, 1 pęczek
- soczewica zielona, 500 g
- marchewka, 4 średnie
- cebula, 2 średnie
- seler, 1 mały
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.
Autor przepisu: Konrad Gaca – trener oraz ekspert do spraw żywienia.
Zobacz także: Wielkanocny pasztet zajęczy