Przepisy Magdy Gessler - pasztet z dziczyzny

Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na przepyszny pasztet z dziczyzny! Zobacz!
/ 22.03.2013 14:29
DRUKUJ PRZEPIS
Przepisy Magdy Gessler - pasztet z dziczyzny fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g mięsa z dziczyzny
  • 250 g łopatki cielęcej
  • 200 g karkówki wieprzowej
  • 200 g wołowiny bez kości rosołowa
  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 150 g wątroby wieprzowej
  • 100 g prawdziwków suszonych
  • 1 cebula 
  • 1 bułka kajzerka
  • tłuste mleko do zamoczenia bułki
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, gałka muszkatołowa do smaku
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania
Przygotowanie:
  1. Mięso pokrój w kostkę, obsmaż w rondlu na tłuszczu wytopionym z podgardla. Dodaj grzyby, obraną cebulę i utłuczone w moździerzu przyprawy (bez gałki), podlej wodą i duś do miękkości mięsa. Zostaw w wywarze do wystygnięcia.
  2. Bułkę namocz w mleku. Ostudzone mięso, cebule, bułkę i grzyby przepuść 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj jajka, dopraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  3. Formę keksową wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż masę mięsną do formy, wygładź. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 C.
  4. Podawaj na zimno z żurawinami, korniszonami, ćwikłą, marynowaną papryką i chrzanem.

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl


Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)