Składniki:
- duży kurczak
- 30 dag wątróbek drobiowych
- 2 pietruszki
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- 3 jajka
- 1/4 kostki masła
- 20 dag boczku wędzonego
- 20 dag pieczarek
- mielona gałka muszkatołowa
- tymianek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Dodatki:
- pieprz czerwony w ziarnach
- 5–6 liści laurowych
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Kurczaka ugotuj do miękkości z obranymi pietruszkami, marchwią i selerem.
- Wyjmij kurczaka z wywaru, ostudź i usuń kości. Boczek pokrój i podsmaż z posiekaną cebulą. Dodaj oczyszczone wątróbki i razem usmaż. Następnie zmiel 3-krotnie mięso razem z boczkiem, cebulą, wątróbkami, warzywami z wywaru oraz kajzerką namoczoną uprzednio w wywarze.
- Oczyszczone pieczarki pokrój, podsmaż na łyżce masła, dodaj do masy pasztetowej. Wymieszaj z żółtkami utartymi z masłem oraz ubitymi na pianę białkami. Dopraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, tymiankiem, solą oraz pieprzem.
- Masę przełóż do natłuszczonej, wysypanej tartą bułką formy. Pasztet piecz około godziny w temp. 180 stopni.
Poszukujesz przepisu na pasztet wieprzowy? Znajdziesz go na Gotujmy.pl!