Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag mięsa z kurczaka
- 80 dag cielęciny lub łopatki wieprzowej
- 5 dag wątróbki drobiowej
- cebula
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek oleju
- 4 listki laurowe
- tymianek
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- kajzerka
- 1/2 szklanki kremówki
- 3 łyżki śmietany
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Galareta:
- łyżka żelatyny
- 1,5 szklanki wina białego półwytrawnego lub bulionu z kurczaka
- owoce
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pasztet z galaretą!
- Mięso i cebulę pokrój, dodaj wodę, olej, laur, tymianek, ziarna ziela i pieprzu.
- Uduś, wystudź.
- Mięso i namoczoną w kremówce, nieodciśniętą bułkę zmiel dwa razy.
- Wymieszaj dokładnie ze śmietaną i żółtkami.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Połącz z pianą z białek.
- Formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką, wypełnij masą.
- Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C.
- Wystudź, udekoruj owocami.
- Żelatynę namocz w winie, rozpuść, tężejącą polej pasztet.
Zobacz wielkanocne zbiory przepisów:
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Jajka wielkanocne - 19 przepisów
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 przepisów
Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc - 11 pomysłów
Wielkanocny pasztet - 21 przepisów