Składniki:
- 14 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 jajka surowe,
- 1 por,
- 100 g śmietany 18%,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 4 łyżki bułki tartej,
- szczypta suszonego rozmarynu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pasztet z jajek doprawiony rozmarynem i gałką muszkatołową, pokochają wszyscy domownicy. Doskonale sprawdzi się jako jedna z potraw na wielkanocne śniadanie.
W naszym przepisie do pasztetu dodajemy natkę pietruszki, ale śmiało można ją zastąpić koperkiem albo szczypiorkiem. Do masy warto dodać również 3-4 łyżki startego żółtego sera - wtedy pasztet będzie miał ostrzejszy smak.
Jeśli chcesz, aby pasztet z jajek prezentował się bardziej okazale, do pasztetowej masy dodaj tylko 8 jajek ugotowanych na twardo, 4 pozostałe przekrój na pół i ułóż je na wierzchu pasztetu (i przykryj cienką warstwą masy).
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Pory umyj, pokrój w krążki i podduś na rozgrzanym maśle.
- Ugotowane jajka obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z porami, posiekaną natką pietruszki i surowymi jajkami.
- Dodaj bułkę tartą - masę dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatołową.
- Małą foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką.
- Nałóż masę i wyrównaj wierzch.
- Piecz pasztet z jajek 35-40 minut, aż będzie miał złoty kolor.
- Pasztet jajeczny podawaj z kiszonymi ogórkami i cebulką z octu.
Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z cukinii
Pasztet z mięsa z rosołu
Przepisy na pasztet wielkanocny
Przepis na pasztet drobiowy
Przepisy na pasztet wegetariański