Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag polędwiczki wieprzowej
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 20 dag chudego boczku
- marchewka
- 1/2 małego selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 25 ml koniaku
- 50 ml śmietanki 30%
- 10 g obranych pistacji bez skórek
- 20 dag orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pasztet z orzechami!
- Wątróbkę oczyść z błonek, zaparz we wrzątku, a następnie zmiksuj ze śmietanką, schłodź.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż lekko na patelni.
- Marchewki i seler obierz, zetrzyj na tarce i podduś na tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia boczku.
- Polędwiczkę, boczek i warzywa zmiel w maszynce o drobnych oczkach.
- Dodaj wątróbkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki.
- Dopraw i wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
- Formę na pasztet wyłóż papierem do pieczenia, napełnij masą mięsną, przykryj wystającym z boków papierem.
- Wstaw do naczynia z wodą i piecz w kąpieli wodnej przez 40-45 minut.
- Po ostygnięciu wyjmij z formy.
Zobacz też kilka przepisów na mięsa:
Schab w skorupce musztardowej - przepis
Pieczeń czosnkowa z indyka - przepis
Nadziewana szynka - przepis
Przepisy na mięsa wielkanocne - 27 pomysłów
Pierś gęsi z gruszkami - przepis