Przygotowanie:
Zobacz przepis na bezmięsny pasztet z grzybów! To danie nie tylko dla wegetarian - nawet ci, którzy jedzą mięso, będą nim zachwyceni. To pyszna propozycja nie tylko na Boże Narodzenie!
-
Grzyby opłucz, zalej wodą, odstaw na 2-3 godziny.
-
Następnie ugotuj grzyby, osącz i drobno posiekaj.
Kluski z makiem - przepis video
-
Kajzerkę zalej mlekiem i 5 łyżkami wywaru z grzybów.
-
Namoczoną bułkę dokładnie odciśnij.
-
Posiekaj pora (możesz go też zastąpić cebulą) i ząbki czosnku.
Ryba po grecku - przepis
-
Pora z czosnkiem podsmaż na maśle.
-
Zioła posiekaj.
-
Grzyby połącz z ziołami, bułką i żółtkami.
-
Dopraw solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej.
Kapusta z fasolą i grzybami - przepis
-
Białka ubij na sztywną pianę.
-
Wyrób masę, wymieszaj z porem, czosnkiem i ubitymi białkami.
-
Foremkę do pasztetu (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem, wysyp sezamem.
-
Przełóż masę grzybową.
-
Piecz przez około 2 godziny w 175°C.