Papryka faszerowana - najlepsze przepisy na wersję z mięsem, z kaszą i z warzywami
Papryka faszerowana - najlepsze przepisy na wersję z mięsem, z kaszą i z warzywami4 lata temu
Papryka faszerowana to danie, które przygotujesz w pół godziny. Wystarczy wypełnić ją mięsem mielonym i ryżem lub ulubionymi warzywami i upiec w piekarniku. Czytaj więcej
Powidła śliwkowe - klasyczny i prosty przepis bez cukru
Powidła śliwkowe - klasyczny i prosty przepis bez cukru4 lata temu
Powidła ze śliwek to najlepsze owocowe smarowidło na kanapki lub naleśniki. Najlepiej zrobić je z bardzo dojrzałych (lekko pomarszczonych przy ogonku) śliwek, bo wówczas ich słodycz nie potrzebuje cukru. Czytaj więcej
Przetwory z cukinii - sprawdzone przepisy na ketchup, sałatkę i cukinię do słoików
Przetwory z cukinii - sprawdzone przepisy na ketchup, sałatkę i cukinię do słoików4 lata temu
Do przetworów z cukinii wykorzystaj jędrne i średniej wielkości warzywa w różnych kolorach. Przygotuj z nich ketchup, dżem lub leczo w słoikach na zimę. Czytaj więcej
Co zrobić ze śliwek? Przepisy na przetwory, desery i dania obiadowe ze śliwek
Co zrobić ze śliwek? Przepisy na przetwory, desery i dania obiadowe ze śliwek4 lata temu
Co można zrobić ze śliwek? Popularnością cieszą się np. śliwki w occie, powidła śliwkowe, nutella ze śliwek, a także ciasto ze śliwkami. Najbardziej czasochłonnym elementem jest przygotowanie śliwek do dalszej obróbki, tzn. umycie ich i wyjęcie pestek. Czytaj więcej
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy4 lata temu
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon. Czytaj więcej
Kompot z jabłek lub gruszek - prosty przepis
Kompot z jabłek lub gruszek - prosty przepis4 lata temu
Kompot z jabłek lub gruszek zaserwowany na zimno, sprawdzi się w upalny dzień. W wersji na ciepło, rozgrzeje podczas chłodów. Potrzebujesz 50 dag owoców i 10-15 dag cukru - ilość zależna od upodobań. Czytaj więcej
Dżem z brzoskwiń - sprawdzony przepis
Dżem z brzoskwiń - sprawdzony przepis4 lata temu
Dżem z brzoskwiń warto wzbogacić dodatkiem wanilii lub cynamonu. Do przetworów wybieraj mocno dojrzałe owoce, zwracaj jednak uwagę na to, by nie były uszkodzone. Czytaj więcej
Przepisy na pesto: z bazylii, z rukoli, z pietruszki i nie tylko
Przepisy na pesto: z bazylii, z rukoli, z pietruszki i nie tylko4 lata temu
Najbardziej znanym przepisem na pesto jest tradycyjna wersja z bazylii. Włosi przygotowują jednak ten sos na różne sposoby - z rukoli, z pietruszki, z oliwek albo z suszonych pomidorów. Każdy klasyczny przepis na pesto zakłada również użycie orzeszków pinii, parmezanu, oliwy i odrobiny soli. Czytaj więcej
Grzyb szatan - jak go rozpoznać? Objawy i pomoc w przypadku zatrucia
Grzyb szatan - jak go rozpoznać? Objawy i pomoc w przypadku zatrucia4 lata temu
Grzyb szatan, czyli borowik szatański jest mylony najczęściej z goryczakiem żółciowym i borowikiem szlachetnym. Wystarczy dotknąć koniuszkiem języka spód kapelusza i sprawdzić posmak. Czytaj więcej
Co zrobić z groszku? 20 przepisów na dania z groszkiem zielonym i konserwowym
Co zrobić z groszku? 20 przepisów na dania z groszkiem zielonym i konserwowym4 lata temu
Dania z groszkiem to całoroczny hit - wiosną korzystamy z sezonu na to pyszne warzywo, a zimą używamy produktu z puszki. Możesz przygotować z niego pyszną zupę lub pastę kanapkową albo dodać do sałatki lub jednogarnkowego dania. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA