Przepisy na pesto: z bazylii, z rukoli, z pietruszki i nie tylko

przepisy na pesto fot. Adobe Stock
Najbardziej znanym przepisem na pesto jest tradycyjna wersja z bazylii. Włosi przygotowują jednak ten sos na różne sposoby - z rukoli, z pietruszki, z oliwek albo z suszonych pomidorów. Każdy klasyczny przepis na pesto zakłada również użycie orzeszków pinii, parmezanu, oliwy i odrobiny soli.
Weronika Kwaśniak / 22.07.2020 10:26
przepisy na pesto fot. Adobe Stock

Pesto jest - zaraz po bolognese - najbardziej znanym sosem kuchni włoskiej. Początkowo wyrabiano je z bazylii oraz orzeszków pinii, dolewano oliwy, dorzucano parmezan i szczyptę soli. Tak przygotowanym sosem pesto alla gevovese (nazwa pochodzi od Genui, w której wymyślono skład tej potrawy) polewano ugotowany al dente makaron.

W innej części Włoch, na Sycylii, powstało czerwone pesto alla siciliana, którego smak bazuje na aromatycznych suszonych na słońcu pomidorach oraz tradycyjnych przyprawach.

Dziś pesto dodawane jest nie tylko do dań z makaronem. Możemy znaleźć je w zapiekankach, na grzankach, kanapkach czy w zupie. Sam skład sosu również przeszedł wiele transformacji. Znane jest na przykład pesto z zielonego groszku czy ostrej papryki.

Przepis na pesto z bazylii

Składniki:

  • 1 pęczek bazylii,
  • 2 ząbki czosnku (lub 1, jeśli wolisz mniej intensywny smak),
  • 8-10 g parmezanu,
  • 70 ml oliwy,
  • 2 łyżki orzeszków pinii - opcjonalnie mogą być również pestki słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki pinii lekko podpraż na suchej patelni. Uważaj, aby ich za mocno nie spalić.
  2. Czosnek obierz i posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce.
  3. Bazylię dokładnie umyj. Wszystkie składniki umieść w blenderze, malakserze albo moździerzu. Rozdrobnij na mniej więcej jednolitą masę - prawdziwe pesto zawiera też jednak sporo drobinek.
  4. Dopraw solą - uważaj, bo sam parmezan może być mocno słony.

pesto przepisy

fot. Adobe Stock

Przepis na pesto z pietruszki

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 75 g parmezanu,
  • 50 g orzechów pinii albo pestek słonecznika,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj natkę pietruszki i drobno posiekaj.
  2. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Orzechy wraz z natką umieść w malakserze (albo blenderze lub moździerzu) i rozdrobnij.
  4. Dodaj do pesto z pietruszki oliwę i sól. Dokładnie wymieszaj.

Przepis na pesto z rukoli i inne przepisy na pesto znajdziesz poniżej:

Pesto z rukoli - przepis na wyrazisty dodatek do makaronu
Pesto z rukoli - przepis na wyrazisty dodatek do makaronu
Pesto z rukoli jest bardzo intensywne w smaku. Z podanych w przepisie proporcji zazwyczaj wychodzi około szklanka pesto. Liście rukoli możesz również zestawić z bazylią.
Spaghetti z pesto z jarmużu - przepis składniki i przygotowanie
Spaghetti z pesto z jarmużu - przepis składniki i przygotowanie
Danie obiadowe, które na pewno będzie ci smakować: oto przepis na spaghetti z pesto z jarmużu!
Pesto rosso - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pesto rosso - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pesto rosso, czyli czerowane pesto z dodatkiem suszonych pomidorów, to sos pochodzący prosto z Sycylii. Idealny do dań z makaronem! Spróbuj!
Pesto z zielonego groszku i migdałów - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pesto z zielonego groszku i migdałów - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Spróbuj, jak może smakować pesto oraz makaron własnej roboty!
Pesto - przepis Magdy Gessler
Pesto - przepis Magdy Gessler
Smakuje znacznie lepiej i pachnie o niebo mocniej od robionego na szybko w blenderze!

Redakcja poleca

REKLAMA