Pesto jest - zaraz po bolognese - najbardziej znanym sosem kuchni włoskiej. Początkowo wyrabiano je z bazylii oraz orzeszków pinii, dolewano oliwy, dorzucano parmezan i szczyptę soli. Tak przygotowanym sosem pesto alla gevovese (nazwa pochodzi od Genui, w której wymyślono skład tej potrawy) polewano ugotowany al dente makaron.
W innej części Włoch, na Sycylii, powstało czerwone pesto alla siciliana, którego smak bazuje na aromatycznych suszonych na słońcu pomidorach oraz tradycyjnych przyprawach.
Dziś pesto dodawane jest nie tylko do dań z makaronem. Możemy znaleźć je w zapiekankach, na grzankach, kanapkach czy w zupie. Sam skład sosu również przeszedł wiele transformacji. Znane jest na przykład pesto z zielonego groszku czy ostrej papryki.
Przepis na pesto z bazylii
Składniki:
- 1 pęczek bazylii,
- 2 ząbki czosnku (lub 1, jeśli wolisz mniej intensywny smak),
- 8-10 g parmezanu,
- 70 ml oliwy,
- 2 łyżki orzeszków pinii - opcjonalnie mogą być również pestki słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Orzeszki pinii lekko podpraż na suchej patelni. Uważaj, aby ich za mocno nie spalić.
- Czosnek obierz i posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce.
- Bazylię dokładnie umyj. Wszystkie składniki umieść w blenderze, malakserze albo moździerzu. Rozdrobnij na mniej więcej jednolitą masę - prawdziwe pesto zawiera też jednak sporo drobinek.
- Dopraw solą - uważaj, bo sam parmezan może być mocno słony.
fot. Adobe Stock
Przepis na pesto z pietruszki
Składniki:
- pęczek natki pietruszki,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 75 g parmezanu,
- 50 g orzechów pinii albo pestek słonecznika,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Umyj natkę pietruszki i drobno posiekaj.
- Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Orzechy wraz z natką umieść w malakserze (albo blenderze lub moździerzu) i rozdrobnij.
- Dodaj do pesto z pietruszki oliwę i sól. Dokładnie wymieszaj.
Przepis na pesto z rukoli i inne przepisy na pesto znajdziesz poniżej: