Reklama

Pesto jest - zaraz po bolognese - najbardziej znanym sosem kuchni włoskiej. Początkowo wyrabiano je z bazylii oraz orzeszków pinii, dolewano oliwy, dorzucano parmezan i szczyptę soli. Tak przygotowanym sosem pesto alla gevovese (nazwa pochodzi od Genui, w której wymyślono skład tej potrawy) polewano ugotowany al dente makaron.

Reklama

W innej części Włoch, na Sycylii, powstało czerwone pesto alla siciliana, którego smak bazuje na aromatycznych suszonych na słońcu pomidorach oraz tradycyjnych przyprawach.

Dziś pesto dodawane jest nie tylko do dań z makaronem. Możemy znaleźć je w zapiekankach, na grzankach, kanapkach czy w zupie. Sam skład sosu również przeszedł wiele transformacji. Znane jest na przykład pesto z zielonego groszku czy ostrej papryki.

Przepis na pesto z bazylii

Składniki:

  • 1 pęczek bazylii,
  • 2 ząbki czosnku (lub 1, jeśli wolisz mniej intensywny smak),
  • 8-10 g parmezanu,
  • 70 ml oliwy,
  • 2 łyżki orzeszków pinii - opcjonalnie mogą być również pestki słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki pinii lekko podpraż na suchej patelni. Uważaj, aby ich za mocno nie spalić.
  2. Czosnek obierz i posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce.
  3. Bazylię dokładnie umyj. Wszystkie składniki umieść w blenderze, malakserze albo moździerzu. Rozdrobnij na mniej więcej jednolitą masę - prawdziwe pesto zawiera też jednak sporo drobinek.
  4. Dopraw solą - uważaj, bo sam parmezan może być mocno słony.
fot. Adobe Stock

Przepis na pesto z pietruszki

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 75 g parmezanu,
  • 50 g orzechów pinii albo pestek słonecznika,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj natkę pietruszki i drobno posiekaj.
  2. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Orzechy wraz z natką umieść w malakserze (albo blenderze lub moździerzu) i rozdrobnij.
  4. Dodaj do pesto z pietruszki oliwę i sól. Dokładnie wymieszaj.
Reklama

Przepis na pesto z rukoli i inne przepisy na pesto znajdziesz poniżej:

Reklama
Reklama
Reklama