Dżem z brzoskwiń - sprawdzony przepis

Dżem z brzoskwiń warto wzbogacić dodatkiem wanilii lub cynamonu. Do przetworów wybieraj mocno dojrzałe owoce, zwracaj jednak uwagę na to, by nie były uszkodzone.
Weronika Kwaśniak / 23.07.2020 08:30
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z brzoskwiń - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg dojrzałych i nieuszkodzonych brzoskwiń,
  • 125 ml wody,
  • 50-60 dag cukru,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • opcjonalnie: cynamon.
Przygotowanie:

Dżem z brzoskwiń świetnie smakuje z ciastem drożdżowym lub zwykłym pieczywem. Jest też idealnym dodatkiem do naleśników albo pancakesów. Już sam jego zapach przywodzi na myśl upalne, wakacyjne dni.

  1. Brzoskwinie umyj,  potem sparz wrzącą wodą, następnie przelej zimną i obierz owoce ze skórki. Powinna łatwo odejść.
  2. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, oddzielając jednocześnie pestki.
  3. Do garnka wlej wodę, włóż owoce i doprowadź do wrzenia, stale mieszając, aby masa nie przywarła do dna.
  4. Po kilku minutach gotowania dodaj cukier, cukier z wanilią oraz cynamon. Dogotuj dżem z brzoskwiń do odpowiedniej gęstości - owoce powinny się rozpaść. Nie przerywaj mieszania.
  5. Gorący dżem z brzoskwiń nakładaj do wyparzonych słoików i szczelnie zamykaj. Nie ma konieczności dodatkowej pasteryzacji.

Sprawdź więcej przepisów na przetwory:
Ogórki korniszony - przepis
Fasolka szparagowa na zimę - przepis
Przetwory z jagód - 8 przepisów
Dżem z jagód - przepis
Pikle z ogórków - przepis
Dżem z czerwonej porzeczki - 3 przepisy
Sok z czarnej porzeczki - 3 przepisy
Dżem agrestowy - przepis
Konfitura z agrestu i kiwi - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA