Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg dojrzałych i nieuszkodzonych brzoskwiń,
- 125 ml wody,
- 50-60 dag cukru,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- opcjonalnie: cynamon.
Przygotowanie:
Dżem z brzoskwiń świetnie smakuje z ciastem drożdżowym lub zwykłym pieczywem. Jest też idealnym dodatkiem do naleśników albo pancakesów. Już sam jego zapach przywodzi na myśl upalne, wakacyjne dni.
- Brzoskwinie umyj, potem sparz wrzącą wodą, następnie przelej zimną i obierz owoce ze skórki. Powinna łatwo odejść.
- Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, oddzielając jednocześnie pestki.
- Do garnka wlej wodę, włóż owoce i doprowadź do wrzenia, stale mieszając, aby masa nie przywarła do dna.
- Po kilku minutach gotowania dodaj cukier, cukier z wanilią oraz cynamon. Dogotuj dżem z brzoskwiń do odpowiedniej gęstości - owoce powinny się rozpaść. Nie przerywaj mieszania.
- Gorący dżem z brzoskwiń nakładaj do wyparzonych słoików i szczelnie zamykaj. Nie ma konieczności dodatkowej pasteryzacji.
Sprawdź więcej przepisów na przetwory:
Ogórki korniszony - przepis
Fasolka szparagowa na zimę - przepis
Przetwory z jagód - 8 przepisów
Dżem z jagód - przepis
Pikle z ogórków - przepis
Dżem z czerwonej porzeczki - 3 przepisy
Sok z czarnej porzeczki - 3 przepisy
Dżem agrestowy - przepis
Konfitura z agrestu i kiwi - przepis