Papryka faszerowana fot. Adobe Stock

Papryka faszerowana - najlepsze przepisy na wersję z mięsem, z kaszą i z warzywami

Papryka faszerowana to danie, które przygotujesz w pół godziny. Wystarczy wypełnić ją mięsem mielonym i ryżem lub ulubionymi warzywami i upiec w piekarniku.
Weronika Kwaśniak / 04.08.2020 11:33
Papryka faszerowana fot. Adobe Stock

Papryka faszerowana to prosty i sycący obiad dla całej rodziny. To także świetny pomysł na niemarnowanie resztek - możesz ją nadziać prawie wszystkim!

Do faszerowania nadaje się niemal każdy gatunek i kolor papryki. Możesz wypełnić ją farszem mięsnym np. z dodatkiem ryżu, dowolną ulubioną kaszą albo warzywami i serem. 

Spis treści:

  1. Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem
  2. Przepis na paprykę faszerowaną kaszą
  3. Przepis na paprykę faszerowaną warzywami i serem
  4. Przepis na paprykę faszerowaną fit
  5. 5 wskazówek, aby papryka faszerowana zawsze była idealna

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem

Składniki:

  • 6 dużych czerwonych papryk,
  • 1 cebula,
  • 300 g mielonej wieprzowiny,
  • 100 g ryżu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • puszka pomidorów niekrojonych,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie (powinien być lekko twardy).
  2. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Po 2 minutach dorzuć czosnek i mięso mielone.
  3. Po 2 minutach dodaj pomidory z puszki (bez soku) i całość dopraw solą, pieprzem i oregano.
  4. Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj.
  5. Papryki umyj, odkrój górę z ogonkiem i usuń gniazda nasienne.
  6. Napełnij farszem ryżowo-mięsnym i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  7. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach C.
  8. Faszerowane papryki mięsem mielonym i ryżem podawaj ze świeżą sałatą.

przepis na paprykę faszerowaną z mięsem i ryżem
fot. Adobe Stock

Przepis na paprykę faszerowaną z kaszą

Składniki:

  • 6 papryk dowolnego koloru,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • szczypiorek lub pietruszka do podania,
  • parmezan do posypania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie (powinna być lekko twarda).
  2. W garnku na podgrzanej oliwie usmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory. 
  3. Dodaj ugotowaną kaszę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Papryki umyj, wydrąż pestki i nafaszeruj masą. Ułóż w foremce wyłożonej folią aluminiową, skrop oliwą i zakryj folią.
  5. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Przed końcem pieczenia posyp startym parmezanem.
  7. Paprykę faszerowaną z kaszą podawaj z ulubionym sosem np. czosnkowym.

przepis na paprykę faszerowaną z kaszą
fot. Adobe Stock

Przepis na paprykę faszerowaną warzywami i serem

Składniki:

  • 6 dużych papryk podłużnych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 200 g sera feta,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • słoik zielonych oliwek bez pestek,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Na oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, oliwki przekrojone na pół i suszone pomidory.
  3. Dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość.
  4. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj fetę pokrojoną w kostkę i tak przygotowanym farszem napełnij papryki.
  5. Paprykę faszerowaną warzywami i serem piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.

papryka z warzywami faszerowana przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na paprykę faszerowaną w wersji fit

Składniki:

  • 4 papryki dowolnego koloru,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • puszka pomidorów,
  • garść czarnych oliwek,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem (najlepiej dwukrotnie, dzięki temu pozbędziesz się goryczki) i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Papryki umyj, odkrój górę z ogonkiem i usuń gniazda nasienne.
  3. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pomidorami z puszki, czarnymi oliwkami przekrojonymi na pół i ziołami: papryką, kurkumą i oregano.
  4. Paprykę napełnij farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. 
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C. 
  6. Piecz przez 25 minut. 

5 wskazówek, aby faszerowana papryka wyszła soczysta i chrupiąca

Przygotowanie – klasycznie odetnij wierzch papryki z ogonkiem i odłóż go na bok. Nasiona wyciągnij razem z białymi błonkami, które są gorzkie zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. 

Kapelusz – górna warstwa wraz z ogonkiem to część, której nie musisz wyrzucać. Nie tylko posłuży jako składowa do prezentacji, ale także do przykrycia nadzienia. Gdy robisz ją na parze, kapelusz zakrywa wnętrze, z którego nie ulatuje wilgoć – w ten sposób jest miękkie i soczyste.

Opiekanie – jeżeli chcesz, aby papryki faszerowane były słodsze, wystarczy przyłożyć warzywo nad palnik gazowy i dokładnie zwęglić skórkę. Następnie za pomocą namoczonego ręcznika papierowego zedrzyj wierzchnią warstwę i dokładnie oczyść. Uważaj, aby nie naruszyć miąższu.

Pieczenie – jeżeli spód papryki jest nierówny i nie możesz utrzymać jej na płasko w piekarniku, użyj blachy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. W przypadku mniejszych ilości, najlepsza będzie ta do muffinek, która oddzieli każde warzywo. Piekąc grupowo, wystarczy prostokątna forma, jak na placek lub biszkopt.

Nadzienie – używaj resztek mięsa z poprzedniego obiadu lub skrawków szynki pozostałych w lodówce. Wykorzystuj nie tylko żółty ser – feta, bałkański lub halloumi to inne warianty doskonałe do zapieczenia. Niedokończone warzywa z puszki czy ze słoika mogą służyć za bazę.

Więcej przepisów na faszerowaną paprykę:

Papryka faszerowana na grilla
Papryka faszerowana na grilla
Z pomidorami, twarogiem i cebulką
Papryka faszerowana mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Papryka faszerowana mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Farsz możesz zmodyfikować według własnego uznania!
Papryka faszerowana mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Papryka faszerowana mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Farsz możesz zmodyfikować według własnego uznania!
Papryka faszerowana szpinakiem - przepis składniki i przygotowanie
Papryka faszerowana szpinakiem - przepis składniki i przygotowanie
Przekąska, która świetnie pasuje np. do dań z grilla.
Papryka faszerowana z grilla - przepis
Papryka faszerowana z grilla - przepis
Warzywa grillowane stanowią bardzo dobrą alternatywę dla tych, którym znudziła się już karkówka czy kiłbaska z grilla...
Papryka faszerowana kaszką kuskus
Papryka faszerowana kaszką kuskus
Pełne witamin i składników mineralnych lekkie warzywa są idealne dla wszystkich dbających o linię. Według dietetyków powinniśmy je spożywać pięć razy dziennie, bo to samo zdrowie.
Papryka faszerowana mięsem - Lekka kuchnia
Papryka faszerowana mięsem - Lekka kuchnia
Papryka faszerowana mięsem to świetny pomysł na lekki posiłek. Dopóki kolorowe, zdrowe warzywa są łatwo dostępne i niedrogie, dopóty trzeba z nich korzystać!