Papryka faszerowana to prosty i sycący obiad dla całej rodziny. To także świetny pomysł na niemarnowanie resztek - możesz ją nadziać prawie wszystkim!
Do faszerowania nadaje się niemal każdy gatunek i kolor papryki. Możesz wypełnić ją farszem mięsnym np. z dodatkiem ryżu, dowolną ulubioną kaszą albo warzywami i serem.
Spis treści:
- Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem
- Przepis na paprykę faszerowaną kaszą
- Przepis na paprykę faszerowaną warzywami i serem
- Przepis na paprykę faszerowaną fit
- 5 wskazówek, aby papryka faszerowana zawsze była idealna
Przepis na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem
Składniki:
- 6 dużych czerwonych papryk,
- 1 cebula,
- 300 g mielonej wieprzowiny,
- 100 g ryżu,
- 4 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- puszka pomidorów niekrojonych,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie (powinien być lekko twardy).
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Po 2 minutach dorzuć czosnek i mięso mielone.
- Po 2 minutach dodaj pomidory z puszki (bez soku) i całość dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj.
- Papryki umyj, odkrój górę z ogonkiem i usuń gniazda nasienne.
- Napełnij farszem ryżowo-mięsnym i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Piecz przez 25 minut w 180 stopniach C.
- Faszerowane papryki mięsem mielonym i ryżem podawaj ze świeżą sałatą.
fot. Adobe Stock
Przepis na paprykę faszerowaną z kaszą
Składniki:
- 6 papryk dowolnego koloru,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 10 suszonych pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- szczypiorek lub pietruszka do podania,
- parmezan do posypania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie (powinna być lekko twarda).
- W garnku na podgrzanej oliwie usmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory.
- Dodaj ugotowaną kaszę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Papryki umyj, wydrąż pestki i nafaszeruj masą. Ułóż w foremce wyłożonej folią aluminiową, skrop oliwą i zakryj folią.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Przed końcem pieczenia posyp startym parmezanem.
- Paprykę faszerowaną z kaszą podawaj z ulubionym sosem np. czosnkowym.
fot. Adobe Stock
Przepis na paprykę faszerowaną warzywami i serem
Składniki:
- 6 dużych papryk podłużnych,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 200 g sera feta,
- 10 suszonych pomidorów,
- słoik zielonych oliwek bez pestek,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Na oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, oliwki przekrojone na pół i suszone pomidory.
- Dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość.
- Patelnię zdejmij z ognia, dodaj fetę pokrojoną w kostkę i tak przygotowanym farszem napełnij papryki.
- Paprykę faszerowaną warzywami i serem piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
fot. Adobe Stock
Przepis na paprykę faszerowaną w wersji fit
Składniki:
- 4 papryki dowolnego koloru,
- 100 g kaszy jaglanej,
- puszka pomidorów,
- garść czarnych oliwek,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem (najlepiej dwukrotnie, dzięki temu pozbędziesz się goryczki) i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Papryki umyj, odkrój górę z ogonkiem i usuń gniazda nasienne.
- Ugotowaną kaszę wymieszaj z pomidorami z puszki, czarnymi oliwkami przekrojonymi na pół i ziołami: papryką, kurkumą i oregano.
- Paprykę napełnij farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C.
- Piecz przez 25 minut.
5 wskazówek, aby faszerowana papryka wyszła soczysta i chrupiąca
Przygotowanie – klasycznie odetnij wierzch papryki z ogonkiem i odłóż go na bok. Nasiona wyciągnij razem z białymi błonkami, które są gorzkie zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu.
Kapelusz – górna warstwa wraz z ogonkiem to część, której nie musisz wyrzucać. Nie tylko posłuży jako składowa do prezentacji, ale także do przykrycia nadzienia. Gdy robisz ją na parze, kapelusz zakrywa wnętrze, z którego nie ulatuje wilgoć – w ten sposób jest miękkie i soczyste.
Opiekanie – jeżeli chcesz, aby papryki faszerowane były słodsze, wystarczy przyłożyć warzywo nad palnik gazowy i dokładnie zwęglić skórkę. Następnie za pomocą namoczonego ręcznika papierowego zedrzyj wierzchnią warstwę i dokładnie oczyść. Uważaj, aby nie naruszyć miąższu.
Pieczenie – jeżeli spód papryki jest nierówny i nie możesz utrzymać jej na płasko w piekarniku, użyj blachy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. W przypadku mniejszych ilości, najlepsza będzie ta do muffinek, która oddzieli każde warzywo. Piekąc grupowo, wystarczy prostokątna forma, jak na placek lub biszkopt.
Nadzienie – używaj resztek mięsa z poprzedniego obiadu lub skrawków szynki pozostałych w lodówce. Wykorzystuj nie tylko żółty ser – feta, bałkański lub halloumi to inne warianty doskonałe do zapieczenia. Niedokończone warzywa z puszki czy ze słoika mogą służyć za bazę.
Więcej przepisów na faszerowaną paprykę: