Przetwory z cukinii to doskonały pomysł, aby cieszyć się smakiem letnich warzyw jesienią i zimą. Mimo że cukinia to całoroczne warzywo, najsmaczniejsza (i najtańsza) jest w te wakacyjne miesiące. Możesz z niej przygotować warzywne dżemy, leczo a nawet ketchup.
Spis treści:
- Przepis na ketchup z cukinii
- Przepis na sałatkę z cukinii do słoików
- Przepis na marynowaną cukinię w słoikach
- Przepis na dżem z cukinii
- Przepis na leczo z cukinii do słoików
- Jak wybierać cukinię do przetworów?
Przepis na ketchup z cukinii
Na ketchup z cukinii możesz wykorzystać zarówno zielone, jak i żółte warzywa. Będzie świetnym dodatkiem do kanapek i pieczonych mięs.
Składniki:
- 4 duże cukinie,
- 4 cebule,
- 300 g koncentratu pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soli,
- 100 g cukru,
- 100 ml octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, przekrój na pół i wydrąż środek z gniazdami nasiennymi.
- Pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Dodaj do nich cebulę pokrojoną w piórka, całość zasyp solą i ostaw na kilka godzin.
- Po tym czasie postaw garnek na gazie, dodaj cukier i zagotuj.
- Wlej ocet i duś na wolnym ogniu przez około pół godziny.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i gotuj jeszcze 15 minut.
- Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, aby nie przypalić całości.
- Gorący ketchup z cukinii rozlej do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
- Odstaw do góry dnem, aż do całkowitego wystygnięcia.
fot. Adobe Stock
Przepis na sałatkę z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii w słoikach to doskonały dodatek do jesiennych i zimowych obiadów.
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 4 cebule,
- 2 papryki czerwone,
- 2 papryki żółte,
- 1 łyżka soli,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 7 liści laurowych,
- 200 g cukru,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 200 ml octu jabłkowego.
Sposób przygotowania:
- Cukinie i paprykę pokrój w kostkę, a cebulę w grubsze piórka. Warzywa przełóż do miski.
- Całość zasyp solą, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Przygotuj zalewę: zagotuj ocet, olej i cukier.
- Warzywa zalej zalewą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 24 godziny.
- Po tym czasie warzywa powinny puścić dość sporo wody - całą przelej do oddzielnego garnka i odstaw na bok.
- Sałatkę z cukinii przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i ponownie zalej zalewą.
- Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzuj przez około 15 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na cukinię marynowaną w słoikach
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cukinia żółta, ponieważ nawet podczas marynowania zachowuje swój piękny, słoneczny kolor.
Składniki:
- 4 średnie żółte cukinie,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek pieprzu,
- 1 i 1/2 łyżki soli,
- 1 czubata łyżeczka kurkumy,
- 1 papryczka chili,
- 1 szklanka cukru,
- 4 szklanki wody,
- 1 i 1/2 szklanki octu.
Sposób przygotowania:
- Młodą cukinię umyj i pokrój w plastry.
- Przełóż do wyparzonych słoików, razem z czosnkiem i chili pokrojonymi w plasterki oraz kilkoma ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym.
- Przygotuj zalewę na bazie octu - dodaj do niego wodę, cukier, kurkumę.
- Cukinię w słoikach zalej gorącą zalewą.
- Zamknij dokładnie przykrywką, przełóż na blat do góry dnem i pozostaw cukinię w słoikach do ostygnięcia.
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem z cukinii
Dżem z cukinii urozmaici smak drożdżowego ciasta i kanapek z twarogiem. Dodaj do niego jabłka, aby uzyskać przyjemną konsystencję i kwaskowaty smak.
Składniki:
- 4 średnie żółte cukinie,
- 3 jabłka,
- 1 opakowanie cukru żelującego,
- 200 g cukru
- sok z 2 cytryn.
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Przełóż do garnka.
- Dodaj pokrojone w kostkę jabłka, sok z cytryn i gotuj przez około 2 godziny.
- Dodaj cukier i cukier żelujący i duś na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny.
- Dżem z cukinii przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć, ułóż na blacie do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
fot. Adobe Stock
Przepis na leczo z cukinii do słoików
Leczo z cukinii to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Możesz podawać je z ryżem, ziemniakami albo pieczywem.
Składniki:
- 4 duże cukinie,
- 4 papryki czerwone lub żółte,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej olej.
- Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż około 5-7 minut.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukinię pokrojoną w grubszą kostkę, wodę i passatę pomidorową.
- Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami i gotuj około 20 minut.
- Leczo z cukinii przełóż do wcześniej wyparzonych składników i szczelnie zakręć.
- Przełóż na blat do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
fot. Adobe Stock
Jak wybierać cukinię do przetworów?
Do dżemów, sosów lub leczo wybieraj średniej wielkości odmiany, w których znajdziesz mniejsze gniazda nasienne oraz watowatą powierzchnię.
Jeżeli chodzi o kolor – nie ma tutaj większego znaczenia. Możesz wybierać spośród białych, żółtych lub zielonych. Prezencja to jedyny powód, dla którego możesz eksperymentować z różnymi połączeniami kolorystycznymi.
Wybieraj jedynie jędrne, twarde cukinie - unikaj miękkich i tych przejrzałych. Drobne plamy i wgniecenia mogą być zdradliwe - w ich szczelinach może gromadzić się pleśń.
Więcej przepisów na pyszną cukinię: