Przesądy pogrzebowe i przesądy cmentarne - nie tylko przed 1 listopada
Przesądy pogrzebowe i przesądy cmentarne - nie tylko przed 1 listopada4 lata temu
Według przesądów pogrzebowych, ciężarna absolutnie nie powinna przychodzić na pogrzeb, a znicza nie wolno podpalać zapalniczką, która jest używana na co dzień. Wolno to zrobić wyłącznie zapałką, aby nie ściągnąć na siebie i bliskich nieszczęścia. Innym przesądem cmentarnym jest zakaz siadania na nagrobku, a nawet opierania się o niego. Według ludowych wierzeń, to również ma przynosić pecha. Czytaj więcej
Jak suszyć owoce w piekarniku? Krótki poradnik
Jak suszyć owoce w piekarniku? Krótki poradnik4 lata temu
Suszenie owoców w piekarniku powinno odbywać się w temperaturze 50-70 stopni C. Aby owoce nie ściemniały, przed suszeniem zanurz je w wodzie wymieszanej z odrobiną soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Czytaj więcej
Pierogi z rydzami - przepis, który zawsze się udaje
Pierogi z rydzami - przepis, który zawsze się udaje4 lata temu
Pierogi z rydzami będą smakować jeszcze lepiej, jeśli do farszu dorzucisz trochę żółtego sera i czosnku. Gotowe pierogi można podawać prosto z wody lub w wersji obsmażanej. Czytaj więcej
Sok z dyni - sprawdzony przepis w 3 wersjach
Sok z dyni - sprawdzony przepis w 3 wersjach4 lata temu
Sok z dyni polecamy nie tylko na jesienne chłody - mamy przepis również w wersji do pasteryzacji na zimę. Możesz przyrządzić także sok z surowej dyni i sok z dyni oraz jabłek. Czytaj więcej
Flaki - przepis Magdy Gessler
Flaki - przepis Magdy Gessler4 lata temu
By zrobić pyszne i tradycyjne flaki według przepisu Magdy Gessler, najpierw ugotuj flaki wołowe z giczką, stopniowo dodawaj jarzyny i przyprawy. Giczkę obierz z mięsa, gdy będzie całkiem miękka. Czytaj więcej
Chipsy z dyni - przepis na zdrową przekąskę
Chipsy z dyni - przepis na zdrową przekąskę4 lata temu
Chipsy z dyni najlepiej przygotować z odmiany hokkaido. Ciekawy smak będą miały również wtedy, gdy przyrządzisz je z dyni piżmowej. Przyprawy dobierz według własnych upodobań. Czytaj więcej
Rydze marynowane - przepis na rydze w occie
Rydze marynowane - przepis na rydze w occie4 lata temu
Rydze marynowane w zalewie octowej to smaczna zakąska, która najlepiej smakuje zimą. Do marynowania najlepsze będą małe grzybki. Przed marynowaniem ugotuj rydze, a następnie odcedź i przelej chłodną wodą. Czytaj więcej
Wszystko o dyni piżmowej - wygląd, właściwości i przepisy
Wszystko o dyni piżmowej - wygląd, właściwości i przepisy4 lata temu
Dynia piżmowa ma bardziej kremową i aksamitną konsystencję, niż inne dynie. Jej smak zawiera w sobie charakterystyczną nutkę masła orzechowego. Dynia piżmowa jest ceniona ze względu na prostszą obróbkę: nie musisz jej obierać, a rozmiar sprawia, że łatwo ją też pokroić. Kształtem przypomina dużą gruszkę. Czytaj więcej
Risotto z grzybami leśnymi - prosty przepis na risotto grzybowe
Risotto z grzybami leśnymi - prosty przepis na risotto grzybowe4 lata temu
Risotto z grzybami możesz zrobić z grzybów leśnych lub łączyć je z pieczarkami, albo wykorzystać suszone grzyby. Ryżu do risotto z grzybami nie gotuj, ale powoli duś z bulionem i białym winem. Czytaj więcej
Co robić, gdy pralka brudzi pranie?
Co robić, gdy pralka brudzi pranie?4 lata temu
Jeśli pralka brudzi pranie, masz do wyboru 3 metody: nastawienie prania na bardzo wysoką temperaturę, użycie octu lub sody oczyszczonej. Pralka brudzi ubrania głównie wtedy, gdy sypiesz zbyt dużo proszku. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA