Grzyb szatan fot. Adobe Stock

Grzyb szatan - jak go rozpoznać? Objawy i pomoc w przypadku zatrucia

Grzyb szatan, czyli borowik szatański jest mylony najczęściej z goryczakiem żółciowym i borowikiem szlachetnym. Wystarczy dotknąć koniuszkiem języka spód kapelusza i sprawdzić posmak.
Weronika Kwaśniak / 21.07.2020 11:51
Grzyb szatan fot. Adobe Stock

Grzyb szatan jest w Polsce bardzo rzadko spotykany. Ma on lekko bordową nóżkę i jest silnie trujący. Prawdziwy borowik szatański rośnie w ciepłych lasach liściastych, wyłącznie na wapiennych glebach. W naszym kraju spotykany jest w dwóch miejscach:

  • na wapiennym wzgórzu pogórza Sudeckiego, 
  • i na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej.

W naszym kraju określenie „szatan" funkcjonuje jednak w języku potocznym jako nazwa goryczaka żółciowego. Łatwo pomylić go z borowikiem szlachetnym! Zajmiemy się więc drugim z wymienionych grzybów, tj. goryczakiem, mimo że przez ekspertów nie jest on określany jako szatan.

Grzyb szatan - jak wygląda?

Goryczak żółciowy, czyli grzyb szatan, należy do rodziny borowikowatych. Dlatego łatwo pomylić go np. z młodymi borowikami szlachetnymi. Barwa kapelusza może być jasno lub ciemnobrązowa, a jego średnica mierzy około 12 centymetrów. U młodych okazów jest początkowo półkulisty, następnie wypukły. Stare grzyby szatany są bardziej rozpostarte. 

Trzon jest jaśniejszy niż kapelusz. Miąższ grzyba jest koloru białego i nie zmienia się nawet po uszkodzeniu. Szatan to grzyb niejadalny, ma bardzo kwaśny smak, powoduje silne problemy z żołądkiem.

Można go spotkać w polskich lasach iglastych na glebach kwaśnych od czerwca do końca października.

Metoda rozpoznania tego grzyba jest bardzo prosta:

  • dotknij lekko językiem niewielkiego fragmentu kapelusza,
  • silnie gorzko-kwaśny smak, dobrze wyczuwalny oznacza, że to grzyb niejadalny.

Jak wygląda zatrucie grzybem szatanem? Pierwsza pomoc

Po spożyciu grzyba szatana najczęściej występują zaburzenia żołądkowo-jelitowe, czyli nudności i biegunka.

Objawy zatrucia szatanem:

  • silne wymioty,
  • nudności,
  • ostra biegunka,
  • silne i częste kurcze łydek.

Pomoc w przypadku zatrucia grzybami:

  • jak najszybsze zgłoszenie się na pogotowie, ostry dyżur lub do przychodni,
  • zlecenie przepłukania żołądka,
  • odradza się podawanie wody choremu, ze względu na szybsze dostanie się toksyn do krwioobiegu.

Więcej porad:
Sprawdź, jak bezpiecznie zbierać grzyby Kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby? 
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/19.09.2017 13:18
Czy wy wszyscy komentujący umiecie czytać rozumiejąc co ktoś napisał ? Autor wyraźnie napisał o dwóch gatunkach grzybów . Borowik szatański i Goryczak żółciowy - Cytat : " W naszym kraju określenie "szatan" funkcjonuje jednak w języku potocznym jako nazwa goryczaka żółciowego " - czy to zdanie tak trudno zrozumieć ? Proszę zabierajcie zdanie w dyskusji nie robiąc przy okazji z siebie idioty .
/16.09.2014 15:22
Ten opis jest do bani. Jak można pisać takie bzdury/goryczak czyli szatan/. To tak jak koń czyli osioł. pozdrawiam autora...
/13.09.2014 08:21
Goryczak żółciowy i szatan to dwa różne grzyby! Szatan jest faktycznie bardzo rzadko spotykany w polskich lasach, natomiast goryczak występuje powszechnie. Goryczak to grzyb niejadalny, ze względu na swój bardzo gorzki smak. Nawet niewielki fragment goryczaka żółciowego skutecznie psuje smak potraw. Natomiast szatan ma smak łagodny, słaby zapach, stare osobniki mają zapach nieco przypominający padlinę. Grzyb trujący, szczególnie w stanie surowym. Ten artykuł to skandal, do tego zdjęcie od czapy. Wstyd
POKAŻ KOMENTARZE (1)