Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- puszka pomidorów w kostkach lub dwa świeże pomidory
- kilka gałązek rozmarynu lub pietruszki
- czosnek
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze krążki. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na moment.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Szklimy na nim czosnek.
- Tłuszcz z czosnkiem wlewamy na dno glinianego naczynia.
- Wrzucamy ziemniaki. Zalewamy krojonymi pomidorami z puszki. Całość zakrywamy gałązkami rozmarynu.
- Zamykamy gliniane naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 220 st. C. Pieczemy ok 40 min. Co jakiś czas można zajrzeć do naczynia i sprawdzić, czy ziemniaki nie przywarły do spodu. Jeśli tak, można je lekko poruszyć uważając, by się nie rozwaliły.
- Ziemniaki z glinianego garnka możemy podawać z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.