Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis

Ziemniaki faszerowane szpinakiem warto wzbogacić dodatkiem sera feta, a także innym wyrazistym składnikiem - np. krewetkami, boczkiem albo szynką.
/ 15.01.2020 01:47
DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 400 g (paczka) mrożonego szpinaku,
  • 100 g sera feta,
  • kilka łyżek serka śmietankowego,
  • 8 średniej wielkości ziemniaków,
  • opcjonalnie: krewetki, szynka lub wędzony boczek,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • zioła prowansalskie.
Przygotowanie:

Ziemniaki faszerowane można serwować na 2 sposoby. Mogą stanowić apetyczne danie główne, ale równie dobrze sprawdzą się jako mniejsza przekąska.

Ostrzegamy - nie jest to przepis na szybki obiad. Ziemniaki w całości lub nawet przekrojone na połówki, pieką się dość długo. Można je wprawdzie wstępnie obgotować, ale nadal zajmuje to całkiem sporo czasu, a zakłada przy tym brudzenie dodatkowych naczyń.

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz. Każdy owiń osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 60 minut. Sprawdzaj ich miękkość widelcem, bo zależnie od wielkości i odmiany, czas pieczenia może się nieco różnić.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, zrumień na maśle.
  3. Dorzuć na patelnię mrożony szpinak, duś pod przykryciem aż nieco się rozmrozi.
  4. Dopraw przyprawami, duś przez około 10 minut. Przy doprawianiu solą bierz pod uwagę, że ser feta jest słony sam w sobie i łatwo przesadzić!
  5. Do masy szpinakowej dodaj pokruszoną fetę i serek śmietankowy. Wszystko razem wymieszaj.
  6. Jeśli chcesz wzbogacić farsz dodatkiem krewetek, szynki lub wędzonego boczku, przygotuj je osobno i potem zmieszaj z farszem. Szynkę lub boczek pokrój i podsmaż przez chwilę. Krewetki oczyść, opłucz, lekko dopraw i krótko smaż - nie trzymaj ich na patelni za długo, aby nie stały się gumowe.
  7. Przestudzone i podpieczone ziemniaki przekrój na połówki i płytko wydrąż.
  8. Wydrążony miąższ z ziemniaków możesz dodać do przygotowanego farszu.
  9. Teraz nadziej ziemniaki. Możesz je następnie przez chwilę podpiec, aby stały się bardziej chrupiące - np. przez 10-15 minut w 210 stopniach C.
  10. Ziemniaki faszerowane podawaj na ciepło lub na zimno.

Zobacz więcej przepisów z ziemniakami:
Jak zrobić pieczone ziemniaki?
Ziemniaki Hasselback
Potrawy z ziemniaków: 50 przepisów
Ziemniaki pieczone z czosnkiem
Jak zrobić dobre puree ziemniaczane?
Zapiekanka ziemniaczana: przepisy
Ziemniaki w mundurkach

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA