Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- duża czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
- szklanka pokrojonych w kostkę wędlin
- 3 łyżki kukurydzy
- zielona część cebulki dymki
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- ostra i słodka papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszoruj. Odetnij wierzchy, środek wydrąż i posiekaj. Polej olejem, oprósz pieprzem, ułóż na blasze i piecz 40 min (190 st.), aż zmiękną.
- Na maśle podduś miąższ z ziemniaków z cebulą, papryką i czosnkiem. Oprósz solą, pieprzem, paprykami. Dodaj wędliny i smaż 10 min. Masę przestudź, dodaj kukurydzę, ser i posiekaną dymkę. Farszem nadziej ziemniaki i piecz 20 min.