Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 20 dag sera cheddar
- 2 dymki
- 3 pomidory
- 2 ostre papryczki chili
- łyżeczka mielonej papryki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chrupiące skórki ziemniaków!
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Oskrob ziemniaki, nadziej je na 2 szpadki na szaszłyki i piecz na blasze przez godzinę, aż będą miękkie.
- Podwyższ temperaturę piekarnika do 230 stopni. Wyjmij szpadki, pokrój ziemniaki wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, pozostawiając łupinę grubości 4 mm.
- Posmaruj ziemniaki olejem, ułóż je na blasze i wstaw z powrotem do piekarnika.
- Piecz 25 minut.
- Zetrzyj ser, pokrój w plasterki dymkę i pokrój drobno pomidory.
- Oczyść chili i pokrój w plasterki.
- Ułóż łupiny ziemniaków na żaroodpornej tacy lub w naczyniu.
- Posyp połową sera i obłóż cebulą, pomidorami i chili. Posyp resztą sera i oprósz mieloną papryką.
- Wstaw łupiny ziemniaków z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze 5 minut, aż ser się roztopi. Podawaj od razu.