Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 30 dag pieczarek lub grzybów leśnych
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- kolendra
Przygotowanie:
1. Ziemniaczki umyj i obgotuj 10 minut w mundurkach.
2. Grzyby oczyść, opłucz i osusz.
3. Cebulkę pokrój w kostkę.
4. Grzyby drobno posiekaj.
5. Razem z cebulą podsmaż na rozgrzanym maśle.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Z ziemniaków zetnij poprzeczny plaster na wysokości 1/3 i wydrąż środki, pozostawiając ok. 5 mm.
8. Nadziewaj farszem grzybowym i zapiekaj w temp. 180 st. ok. 20 minut.
9. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.
2. Grzyby oczyść, opłucz i osusz.
3. Cebulkę pokrój w kostkę.
4. Grzyby drobno posiekaj.
5. Razem z cebulą podsmaż na rozgrzanym maśle.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Z ziemniaków zetnij poprzeczny plaster na wysokości 1/3 i wydrąż środki, pozostawiając ok. 5 mm.
8. Nadziewaj farszem grzybowym i zapiekaj w temp. 180 st. ok. 20 minut.
9. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.