Tzatziki przygotowywany na bazie świeżych ogórków to grecki przysmak podawany do wielu pikantnych dań. Z kremowym jogurtem, serkiem lub twarogiem smakuje wyśmienicie w akompaniamencie wyrazistego czosnku. Sprawdź jak przygotować doskonałe tzatziki i do czego serwować!
Sos tzatziki: przepis
Oto składniki na sos tzatziki:
- 2 opakowaniu jogurtu naturalnego
- 2-3 ogórki
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku
Jak zrobić sos tzatziki?
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze plasterki. Jogurt naturalny łączymy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Siekamy drobno koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i dorzucamy ogórka. Tak przygotowany będzie idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków lub mięsa.
Tzatziki z twarogu
Oto składniki na tzatziki z twarogu:
- duży ogórek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- łyżka octu winnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opakowanie serka wiejskiego
Jak zrobić tzatziki z twarogu?
Dokładnie myjemy i obieramy ogórek. Kroimy w drobną kosteczkę. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek. Dolewamy ocet winny, oliwę z oliwek i doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Serek wiejski rozgniatamy za pomocą widelca. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Tzatziki ciekawie komponuje się z pieczoną rybą lub warzywami.
Do czego można podać tzatziki?
Sos do mięsa – podkreśla smak zarówno kurczaka, jak i wołowiny czy wieprzowiny. W szczególności do dań z grilla.
Sos do ryby - łosoś na parze lub dorsz idealnie komponuje się z sosami na bazie jogurtu lub twarogu. Dodatkowo czosnek dodaje całości charakteru.
Sos do falafela – falafel na bazie soczewicy z dodatkiem orientalnych przypraw zbalansowany lekkim jogurtem i orzeźwiającym ogórkiem może być podawany w asyście hummusu.
Sos do pity- tzatziki balansuje pikantność potrawy i doskonale komponuje się z chrupiącymi warzywami i innymi dodatkami.
Puree ziemniaczane- ugotowane ziemniaki rozbite z dodatkiem gładkiego sosu tzatziki zyskują kremową i delikatną konsystencję.
Pieczone ziemniaki- zapiekane w piekarniku ziemniaki wypełnione sałatką oraz sosem tzatziki możemy serwować zarówno jako dodatek do dań z grilla, jak i solo.
Dressing do sałatki- lekka i chrupiąca sałatka na bazie mixu sałat lub startych warzyw uzupełniona o sos tzatziki może być dodatkiem do kotletów lub pieczonej ryby.
Sprawdź inne przepisy na przekąski