TZATZIKI: przepis na sos tzatziki, tzatziki z twarogu

sos tzatziki fot. Fotolia
Tzatziki to doskonały grecki sos, który warto przygotować w trakcie nadchodzącej fali upałów!
Sylwia Kazimierczuk / 31.07.2017 14:09
sos tzatziki fot. Fotolia

Tzatziki przygotowywany na bazie świeżych ogórków to grecki przysmak podawany do wielu pikantnych dań. Z kremowym jogurtem, serkiem lub twarogiem smakuje wyśmienicie w akompaniamencie wyrazistego czosnku. Sprawdź jak przygotować doskonałe tzatziki i do czego serwować!

Sos tzatziki: przepis

Oto składniki na sos tzatziki:

  • 2 opakowaniu jogurtu naturalnego
  • 2-3 ogórki
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koperku

Jak zrobić sos tzatziki?

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze plasterki. Jogurt naturalny łączymy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Siekamy drobno koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i dorzucamy ogórka. Tak przygotowany będzie idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków lub mięsa.

Tzatziki z twarogu

Oto składniki na tzatziki z twarogu:

  • duży ogórek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opakowanie serka wiejskiego

Jak zrobić tzatziki z twarogu?

Dokładnie myjemy i obieramy ogórek. Kroimy w drobną kosteczkę. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek. Dolewamy ocet winny, oliwę z oliwek i doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Serek wiejski rozgniatamy za pomocą widelca. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Tzatziki ciekawie komponuje się z pieczoną rybą lub warzywami.

Do czego można podać tzatziki?

Sos do mięsa – podkreśla smak zarówno kurczaka, jak i wołowiny czy wieprzowiny. W szczególności do dań z grilla.

Sos do ryby -  łosoś na parze lub dorsz idealnie komponuje się z sosami na bazie jogurtu lub twarogu. Dodatkowo czosnek dodaje całości charakteru.

Sos do falafela – falafel na bazie soczewicy z dodatkiem orientalnych przypraw zbalansowany lekkim jogurtem i orzeźwiającym ogórkiem może być podawany w asyście hummusu.

Sos do pity- tzatziki balansuje pikantność potrawy i doskonale komponuje się z  chrupiącymi warzywami i innymi dodatkami.

Puree ziemniaczane- ugotowane ziemniaki rozbite z dodatkiem gładkiego sosu tzatziki zyskują kremową i delikatną konsystencję.

Pieczone ziemniaki- zapiekane w piekarniku ziemniaki wypełnione sałatką oraz sosem tzatziki możemy serwować zarówno jako dodatek do dań z grilla, jak i solo.

Dressing do sałatki- lekka i chrupiąca sałatka na bazie mixu sałat lub startych warzyw uzupełniona o sos tzatziki może być dodatkiem do kotletów lub pieczonej ryby.

Sprawdź inne przepisy na przekąski

Redakcja poleca

REKLAMA