Składniki:
- ok. 85 dag ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- natka pietruszki
- 4 łyżki startego parmezanu
- łyżeczka bazylii
- łyżka bułki tartej
- 8 suszonych pomidorów w oliwie
- słoiczek czarnych oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odlej, odparuj, utłucz, ostudź. Wymieszaj z masłem, jajkami, natką, połową parmezanu, bazylią i bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Pomidory pokrój w paski, a oliwki w plasterki.
- Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Napełnij częścią masy, posyp pomidorami i oliwkami. Przykryj resztą masy. Posyp pozostałym parmezanem. Piecz godzinę w temp. 190 st. C.