Zupa z batatów.

Zupa z batatów

Batat czyli inaczej wilec ziemniaczany pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Wytwarza się z nich również mąkę, płatki, skrobię oraz alkohol.
/ 08.08.2011 12:39
Zupa z batatów.

Składniki:

  • 2 wegetariańskie kostki bulionowe
  • 2 bataty 500 g
  • 1 mały ziemniak 150 g
  • 2 marchewki 100 g
  • kawałek pora 100 g
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • listki bazylii
  • sól, pieprz, curry, chili

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do gotującej się wody (1.5 l) wraz z kostkami bulionowymi, zielem i listkami laurowymi. Gotować ok 25 minut do miękkości. Usunąć listki i ziele. Zupę zmiksować, doprawić przyprawami wg uznania- szczyptą chili, curry oraz pieprzem i w razie potrzeby solą. Każdą miseczkę dekorować jogurtem i listkami bazylii.

Autor: Thegrooba.

Zobacz także inne przepisy w dziale Kuchnia amerykańska