Pulpety w sosie grzybowym to klasyczne danie, które jest idealne na jesienne dni, kiedy w lasach można znaleźć świeże grzyby, takie jak podgrzybki, borowiki czy kurki. Pyszny sos możesz także zrobić też z pieczarek lub suszonych grzybów z poprzedniego sezonu (pamiętaj, żeby je wcześniej dobrze wymoczyć).
Pulpety w towarzystwie aromatycznego sosu grzybowego doskonale komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem, tworząc sycący posiłek.
Spis treści:
Przepis na pulpety w ciemnym sosie grzybowym
Klasyczne pulpety kojarzą ci się pewnie z sosem pomidorowym albo z zapiekaniem w serze. W tej wersji jednak wykorzystaj świeże grzyby leśne oraz aromatyczny bulion - najlepszy będzie wołowy, ale możesz sięgnąć także po drobiowy lub warzywny. Możesz także wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów.
Składniki na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa,
- jajko,
- mała cebula, drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Składniki na sos grzybowy:
- 200 g leśnych grzybów,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz i tymianek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od sosu. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie gotuj przez ok. 10 minut w nieosolonej wodzie.
- Na patelni rozpuść masło, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj do zeszklenia.
- Do cebuli i czosnku dodaj odcedzone grzyby (nie wylewaj wody). Smaż wszystko na średnim ogniu przez kilka minut, aż grzyby puszczą sok i zaczną się rumienić.
- Następnie dodaj ok. 100 ml wody po gotowaniu grzybów oraz bulion, dopraw do smaku i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- W tym czasie przygotuj pulpety. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z przygotowanej masy uformuj mięsne kuleczki.
- Na rozgrzanym oleju smaż pulpety z każdej strony, aż będą ładnie zarumienione. Następnie odłóż je na talerz.
- Jeśli gotowy sos jest za rzadki, zagęść mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Do gotującego się sosu włóż podsmażone pulpety i gotuj je na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, aż pulpety wchłoną smaki sosu.
fot. Przepis na pulpety w sosie grzybowym/Adobe Stock, Angelika Heine
Pulpety w sosie grzybowym na śmietanie
Pyszny sos grzybowy możesz przygotować też na śmietanie. Idealnie sprawdzi się do ziemniaków lub makaronu i świetnie komponuje się także z kiszonkami. Będą pysznie smakować z pulpetami wieprzowo-wołowymi, ale także drobiowymi. Jeśli chcesz przygotować obiad jesienny "na biało", postaw na mięso z kurczaka lub indyka.
Składniki na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa,
- jajko,
- mała cebula, drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Składniki na sos grzybowy:
- 300 g świeżych grzybów,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego),
- 200 ml śmietany 18%,
- łyżka mąki,
- łyżka masła
- sól, pieprz, majeranek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od sosu. Oczyść grzyby i pokrój je na plasterki. Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez ok. 7 minut, często mieszając.
- Zimny bulion wymieszaj ze śmietaną i mąką, a następnie dodaj do patelni. Energicznie wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu ok. 4-5 minut.
- Na koniec dopraw do smaku.
- Przygotuj pulpety. W misce połącz mielone mięso, posiekaną cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą.
- Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i uformuj małe kulki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż pulpety na złoty kolor z każdej strony. Następnie dodaj do "pyrkającego" na wolnym ogniu sosu i jeszcze chwilę krótko pogotuj, aby smaki się połączyły.
fot. Pulpety w sosie grzybowym na śmietanie/Adobe Stock, freeskyline
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.09.2017.
Czytaj także:
Jak mrozić grzyby?
Pomysły na grzyby w śmietanie
Kotlety z grzybów