Przepis na pyszne pulpety! Sos będzie doskonały nie tylko ze świeżych grzybów - możesz go przyrządzić także zimą z zamrożonych skarbów lasu.
Składniki na pulpety w sosie grzybowym:
- 600 g mielonego mięsa
- 200 g grzybów
- zioła prowansalskie
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułeczka
- odrobina mąki do panierki
- 2 cebule
- odrobina natki pietruszki
- koperek
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Sposób przygotowania pulpetów:
1. Wlej do garnka 4 szklanki wody i zagotuj.
2. Bułkę namocz w wodzie (najlepiej zimnej), a po upływie ok. 15 minut odciśnij ją i pokrusz.
3. Jedną cebulę pokrój drobno.
4. Rozkłóć jajka i dodaj do mięsa. Dodaj do mięsnej masy pokrojoną cebulę.
5. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do mięsa. Dodaj również bułkę.
6. Przypraw mięsną masę ziołami, solą i pieprzem.
7. Wyrób masę rękami i formuj z niej kulki.
8. Pulpety obtocz w mące.
9. Wkładaj je do gotującej się wody. Dodaj grzyby.
10. Posiekaj drugą cebulę i dodaj do mięsa i grzybów.
11. Gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut, czasem mieszając.
12. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj śmietanę, posiekaną natkę i koperek.
13. Dopraw sos solą, pieprzem i ziołami.
14. Zagotuj wszystko razem.