Pulpety zawsze pysznie smakują. Wystarczy kilka składników, aby przygotować do nich aromatyczny sos grzybowy

pulpety w sosie grzybowym fot. Adobe Stock, Angelika Heine
Pulpety w sosie grzybowym to świetny wybór, jeśli szukasz przepisu na szybki jesienny obiad. Delikatne, soczyste pulpety w aromatycznym sosie z leśnych grzybów lub pieczarek to przepyszna klasyka polskiej kuchni, którą warto przygotować w sezonie, kiedy mamy dostęp do świeżych grzybów. Sprawdź te dwa przepisy.
/ 10.10.2024 07:16
pulpety w sosie grzybowym fot. Adobe Stock, Angelika Heine

Pulpety w sosie grzybowym to klasyczne danie, które jest idealne na jesienne dni, kiedy w lasach można znaleźć świeże grzyby, takie jak podgrzybki, borowiki czy kurki. Pyszny sos możesz także zrobić też z pieczarek lub suszonych grzybów z poprzedniego sezonu (pamiętaj, żeby je wcześniej dobrze wymoczyć).

Pulpety w towarzystwie aromatycznego sosu grzybowego doskonale komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem, tworząc sycący posiłek.

Spis treści:

  1. Pulpety z ciemnym sosem grzybowym
  2. Pulpety w sosie grzybowym na śmietanie

Przepis na pulpety w ciemnym sosie grzybowym

Klasyczne pulpety kojarzą ci się pewnie z sosem pomidorowym albo z zapiekaniem w serze. W tej wersji jednak wykorzystaj świeże grzyby leśne oraz aromatyczny bulion - najlepszy będzie wołowy, ale możesz sięgnąć także po drobiowy lub warzywny. Możesz także wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów.

Składniki na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • jajko,
  • mała cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos grzybowy:

  • 200 g leśnych grzybów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz i tymianek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od sosu. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie gotuj przez ok. 10 minut w nieosolonej wodzie.
  2. Na patelni rozpuść masło, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj do zeszklenia.
  3. Do cebuli i czosnku dodaj odcedzone grzyby (nie wylewaj wody). Smaż wszystko na średnim ogniu przez kilka minut, aż grzyby puszczą sok i zaczną się rumienić.
  4. Następnie dodaj ok. 100 ml wody po gotowaniu grzybów oraz bulion, dopraw do smaku i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  5. W tym czasie przygotuj pulpety. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z przygotowanej masy uformuj mięsne kuleczki.
  7. Na rozgrzanym oleju smaż pulpety z każdej strony, aż będą ładnie zarumienione. Następnie odłóż je na talerz.
  8. Jeśli gotowy sos jest za rzadki, zagęść mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
  9. Do gotującego się sosu włóż podsmażone pulpety i gotuj je na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, aż pulpety wchłoną smaki sosu.

pulpety w sosie grzybowym ciemnym

fot. Przepis na pulpety w sosie grzybowym/Adobe Stock, Angelika Heine

Pulpety w sosie grzybowym na śmietanie

Pyszny sos grzybowy możesz przygotować też na śmietanie. Idealnie sprawdzi się do ziemniaków lub makaronu i świetnie komponuje się także z kiszonkami. Będą pysznie smakować z pulpetami wieprzowo-wołowymi, ale także drobiowymi. Jeśli chcesz przygotować obiad jesienny "na biało", postaw na mięso z kurczaka lub indyka.

Składniki na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • jajko,
  • mała cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos grzybowy:

  • 300 g świeżych grzybów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego),
  • 200 ml śmietany 18%,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od sosu. Oczyść grzyby i pokrój je na plasterki. Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.
  2. Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez ok. 7 minut, często mieszając.
  3. Zimny bulion wymieszaj ze śmietaną i mąką, a następnie dodaj do patelni. Energicznie wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu ok. 4-5 minut.
  4. Na koniec dopraw do smaku.
  5. Przygotuj pulpety. W misce połącz mielone mięso, posiekaną cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą.
  6. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i uformuj małe kulki.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż pulpety na złoty kolor z każdej strony. Następnie dodaj do "pyrkającego" na wolnym ogniu sosu i jeszcze chwilę krótko pogotuj, aby smaki się połączyły.

pulpety w sosie grzybowym na śmietanie

fot. Pulpety w sosie grzybowym na śmietanie/Adobe Stock, freeskyline

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.09.2017.

Czytaj także:
Jak mrozić grzyby?
Pomysły na grzyby w śmietanie
Kotlety z grzybów
 

Redakcja poleca

REKLAMA