lemoniada fot. Adobe Stock

4 przepisy na owocowe lemoniady na upalne dni

Idealnie gasi pragnienie i szybko nawadnia organizm. Wypróbuj ją nie tylko w klasycznej wersji cytrynowej.
Sylwia Kazimierczuk / 21.05.2013 10:00 / aktualizacja: 24.07.2019 08:10
lemoniada fot. Adobe Stock

Lemoniada została wymyślona w XIX wieku we Francji i podawana była jako lekarstwo w szpitalach paryskich. Henry Mayhew w wydanej w 1864 roku pracy o ludności ubogiej Londynu pisze o sprzedaży lemoniady jako podstawy utrzymania biedaków w sezonie letnim. Początkowo głównymi składnikami tego napoju był sok z cytryny i woda mineralna. Z czasem wymyślono jego różne wersje.

Spis treści:

  1. Lemoniada cytrynowa
  2. Wersja truskawkowo-arbuzowa
  3. Lemoniada rabarbarowa
  4. Wersja truskawkowa

Lemoniada cytrynowa

Składniki:

  • litr wody gazowanej
  • 1,5 cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 5 listków mięty
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka wrzucić cytryny pokrojone w plasterki, dodać cukier i rozgnieść z nim owoce.
  2. Wlać wodę gazowaną, wsypać lód. dokładnie wymieszać.
  3. Na koniec dodać listki mięty.

Lemoniada truskawkowo-arbuzowa

Składniki:

  • 4 szklanki pokrojonego arbuza bez pestek,
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek,
  • sok z 3 cytryn, 
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksować owoce, dodać cukier, wodę i sok z cytryn lub limonek.
  2. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.

Lemoniada rabarbarowa
fot. Adobe Stock

Lemoniada rabarbarowa

Składniki:

  • 1,5 szklanki obranego, pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 l wody
  • 0,5 l wody gazowanej

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę z cukrem. Wrzucić do wody rabarbar i gotować około 15 minut.
  2. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Przecedzić przez sitko, dolać sok z limonki i wodę gazowaną.
  4. Schłodzić w lodówce.

Lemoniada truskawkowa
fot. Adobe Stock

Lemoniada truskawkowa

Składniki:

  • 2 + 1/2 szklanki truskawek
  • 2/3 szklanki szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. 2 szklanki truskawek zasypać cukrem, by puściły sok. 1/2 szklanki wody i resztę cukru zagotować.
  2. Odstawić syrop do wystudzenia.
  3. Gdy truskawki puszczą sok, zmiksować je blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, odzyskując jak najwięcej soku.
  4. W dzbanku połączyć syrop truskawkowy, syrop z cukru, sok z cytryny oraz wodę, dokładnie wymieszać. Możesz użyć także gotowego syropu z pigwy do połączenia z truskawkami.
  5. Podawać z kostkami lodu i świeżymi truskawkami.

Zobacz też:Jak wybrać najlepszy napój aloesowy? Zobacz skład. Sprawdź, jak zrobić domowy izotonik

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)