Szczodraki na słodko i słono: pyszne i łatwe przepisy z babcinego zeszytu. W sam raz na święto Trzech Króli

szczodraki przepis fot. Adobe Stock, kate_smirnova
Szczodraki to nie tylko smakowita podróż w czasie, ale także doskonały sposób na celebrację święta Trzech Króli w tradycyjny sposób. Ich przygotowanie jest proste, a możliwości jest sporo. Szczodraki pysznie smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Jeśli jeszcze nie próbowałaś szczodraków, sprawdź te przepisy.
/ 02.01.2025 15:55
szczodraki przepis fot. Adobe Stock, kate_smirnova

Szczodraki, pieczone na święto Trzech Króli, to nieco zapomniany już smak i zwyczaj. Kolędnicy chodzący po wsi od domu do domu, śpiewali tzw. szczodrówkę, życzyli zdrowia i powodzenia w nowym roku, a częstowani byli właśnie szczodrakami. Zwyczaj kolędowania nazywany był często chodzeniem po szczodrakach.

Szczodraki mogły mieć postać bułeczek, rogalików czy pierożków z ciasta drożdżowego, często z razowej mąki. W zależności od regionu różniły się także nadzieniem - mogło być słodkie, lub wytrawne (np. z sera, kapusty czy mięsa).

Spis treści:

  1. Skąd wzięły się szczodraki?
  2. Przepis na szczodraki z kapustą
  3. Przepis na szczodraki z miodem

Skąd wzięły się szczodraki?

Znane już w średniowieczu drożdżowe bułeczki z nadzieniem były symbolem hojności i szczodrości, rozdawane w czasie świąt oraz podczas kolędowania. Dziś szczodraki przeżywają swój renesans.

Nazwa pochodzi od staropolskiego słowa "szczodrość", co idealnie oddaje charakter tych wypieków. Były one przygotowywane z okazji Szczodrych Godów - dawnego święta obchodzonego w czasie zimowego przesilenia, które dało początek współczesnemu Bożemu Narodzeniu. Wierzono, że hojność w tym czasie przyniesie pomyślność i dostatek w nadchodzącym roku.

Szczodraki pieczono w dużych ilościach i rozdawano rodzinie, sąsiadom, a także kolędnikom. Ich wnętrze wypełniano różnorodnymi składnikami - od słodkiego miodu po treściwe nadzienia mięsne. W zależności od regionu, szczodraki miały różne formy i smaki, ale zawsze były symbolem obfitości i serdeczności.

Wierzono, że dzielenie się nimi wzmacnia więzi międzyludzkie i przynosi szczęście. W niektórych regionach Polski wypiekano je w specjalnych kształtach - serc, gwiazd czy zwierząt - co dodatkowo podkreślało ich symboliczne znaczenie.

Ciekawostką jest fakt, że szczodraki były też "jedzeniem na wynos". Idealnie nadawały się na długie podróże czy polowania, a więc można powiedzieć, że są jednym z pierwszych staropolskich "fast foodów".

Przepis na szczodraki z kapustą

Współczesne szczodraki to prawdziwe pole do popisu dla kreatywnych kucharzy, jednak te tradycyjne podawano najczęściej z farszem kapuścianym, grzybowym lub mięsnym. Ponieważ przygotowywano spore ilości, składniki musiały być tanie, a najlepiej domowej roboty (jak swojska kapusta czy darmowe grzyby prosto z lasu).

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła,
  • 1 kg mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 10 dag drożdży,
  • 2 łyżki śmietany,
  • kminek.

Składniki na farsz:

  • pół główki średniej kapusty,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 6-8 łyżek oleju,
  • szklanka wody,
  • 3-4 jabłka (najlepiej winne),
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kapustę oraz jabłka.
  2. Poszatkuj kapustę, obierz i pokrój jabłka (możesz obrać, ale nie musisz).
  3. Całość wrzuć do garnka, dodaj sól, olej, wodę i majeranek. Co jakiś czas zamieszaj.
  4. Farsz duś do momentu, aż zmiękną jabłka.
  5. W naczyniu rozpuść masło. Po ostygnięciu dodaj mleko i cukier, następnie drożdże i 2 łyżki mąki.
  6. Zaczyn odstaw na ok. 7-10 minut do wyrośnięcia.
  7. Wymieszaj pozostałą mąkę z solą. Dodaj do wyrośniętych drożdży i wyrób ciasto.
  8. Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 2-3 cm. Pokrój na kawałki, do środka każdej części nałóż farsz i uformuj bułeczki.
  9. Na wierzch połóż śmietanę i posyp kminkiem. Tak uformowane bułki odstaw na ok. 20 minut by wyrosły.
  10. Szczodraki piecz przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

szczodraki z miodem

fot. Szczodraki: przepis/Adobe Stock, Chaechaebyv

Przepis na szczodraki z miodem

Szczodraki świetnie smakują także z dodatkiem miodu. Przygotowane na słodko, puszyste, złociste bułeczki są doskonałym dodatkiem na świąteczny stół lub jako wyjątkowy deser przy kubku ciepłej herbaty lub czekolady.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 250 ml ciepłego mleka + łyżka do posmarowania,
  • 50 g cukru,
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
  • jajko + jedno do posmarowania
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 100 g miodu,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj zaczyn, jajko oraz rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie (około 8-10 minut). Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę, aby podwoiło objętość.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i, jeśli chcesz, cynamon. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Każdą część spłaszcz, nałóż łyżeczkę nadzienia miodowego i zlep brzegi, formując kulkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.
  5. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na 20-30 minut do napuszenia.
  6. Posmaruj szczodraki rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż będą złociste.
  7. Po upieczeniu można je delikatnie posmarować dodatkową warstwą miodu dla pięknego połysku i intensywniejszego smaku.

Czytaj także:
Galette des rois - ciasto na Trzech Króli
Bułeczki drożdżowe z cynamonem
Ciasteczka świąteczne: kruche, maślane, korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA