Szczodraki - tradycyjny przepis na Trzech Króli

Dawne smaki powracają do łask. Szczodraki, jako tradycyjne ciasto pieczone niegdyś na święto Trzech Króli, we wspaniały sposób przypomni, jak jadali nasi dziadkowie!
/ 05.01.2015 09:31

Dawne smaki powracają do łask. Szczodraki, jako tradycyjne ciasto pieczone niegdyś na święto Trzech Króli, we wspaniały sposób przypomni, jak jadali nasi dziadkowie!

Szczodraki

fot. Fotolia

Ciasto:

  • Kostka masła
  • 100 dag mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki śmietany
  • Kminek

Farsz:

  • Pół główki średniej kapusty
  • 2 łyżeczki soli
  • 6-8 łyżek oleju słonecznikowego
  • Szklanka wody
  • 3-4 jabłka (najlepiej winne)
  • Majeranek

Sposób przygotowania:

1. Poszatkować kapustę, obrać i pokroić jabłka.
2. Całość wrzucić do garnka, dodać sól, olej, wodę i majeranek. Co jakiś czas zamieszać. Farsz dusić do momentu, aż zmiękną jabłka.
3. W naczyniu rozpuścić masło. Po ostygnięciu dodać mleko i cukier, następnie drożdże i dwie łyżki mąki. Zaczyn odstawić na ok. 7-10 minut do wyrośnięcia.
4. Wymieszać pozostałą mąkę z solą. Dodać do wyrośniętych drożdży i wyrobić ciasto.
5. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 2-3 cm. Pokroić na kawałki, do środka każdej części dodać farsz i zrobić bułeczki. Na wierzch położyć śmietanę i posypać kminkiem. Tak uformowane bułki odstawić na ok. 20 min. by wyrosły.
6. Szczodraki pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)