Szczodraki - przepis na wypiek na święto Trzech Króli

Szczodraki przepis fot. Adobe Stock
Szczodraki to bułki z nadzieniem słodkim lub wytrawnym, tradycyjnie pieczone na święto Trzech Króli i wręczane kolędnikom odwiedzającym domy. Przepisy na szczodraki są różne. Zobacz jak zrobić szczodraki z kapustą.
Redaktorki Polki.pl / 30.12.2020 09:31
Szczodraki przepis fot. Adobe Stock

Szczodraki, pieczone na święto Trzech Króli, to nieco zapomniany już smak i zwyczaj. Kolędnicy chodzacy po wsi od domu do domu, śpiewali szczodrówkę, życzyli zdrowia i powodzenia w nowym roku, a częstowani byli właśnie szczodrakami. Zwyczaj kolędowania nazywany był często chodzeniem po szczodrakach.

Kolędnicy chodzący w tzw. szczodrym okresie nierzadko odgrywali zabawne scenki i przedstawienia, a ich przybycie było wyczekiwane przez gospodarzy.

Szczodraki mogły mieć postać bułeczek, rogalików czy pierożków z ciasta drożdżowego, często z razowej mąki. W zależności od regionu różniły się także nadzieniem - mogło być słodkie, lub wytrawne (np. z sera, kapusty czy mięsa).

Przepis na szczodraki z kapustą

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła,
  • 1 kg mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 10 dag drożdży,
  • 2 łyżki śmietany,
  • kminek.

Składniki na farsz:

  • pół główki średniej kapusty,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 6-8 łyżek oleju,
  • szklanka wody,
  • 3-4 jabłka (najlepiej winne),
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj kapustę, obierz i pokrój jabłka.
  2. Całość wrzuć do garnka, dodaj sól, olej, wodę i majeranek. Co jakiś czas zamieszaj.
  3. Farsz duś do momentu, aż zmiękną jabłka.
  4. W naczyniu rozpuść masło. Po ostygnięciu dodaj mleko i cukier, następnie drożdże i 2 łyżki mąki.
  5. Zaczyn odstaw na ok. 7-10 minut do wyrośnięcia.
  6. Wymieszaj pozostałą mąkę z solą. Dodaj do wyrośniętych drożdży i wyrób ciasto.
  7. Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 2-3 cm. Pokrój na kawałki, do środka każdej części nałóż farsz i uformuj bułeczki.
  8. Na wierzch połóż śmietanę i posyp kminkiem. Tak uformowane bułki odstaw na ok. 20 minut by wyrosły.
  9. Szczodraki piecz przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Zobacz inne przepisy na tradycyjne wypieki:
Galette des rois - ciasto na Trzech Króli
Bułeczki drożdżowe z cynamonem
Ciasteczka świąteczne: kruche, maślane, korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA