Szczodraki, pieczone na święto Trzech Króli, to nieco zapomniany już smak i zwyczaj. Kolędnicy chodzacy po wsi od domu do domu, śpiewali szczodrówkę, życzyli zdrowia i powodzenia w nowym roku, a częstowani byli właśnie szczodrakami. Zwyczaj kolędowania nazywany był często „chodzeniem po szczodrakach”.
Kolędnicy chodzący w tzw. szczodrym okresie nierzadko odgrywali zabawne scenki i przedstawienia, a ich przybycie było wyczekiwane przez gospodarzy.
Szczodraki mogły mieć postać bułeczek, rogalików czy pierożków z ciasta drożdżowego, często z razowej mąki. W zależności od regionu różniły się także nadzieniem - mogło być słodkie, lub wytrawne (np. z sera, kapusty czy mięsa).
Przepis na szczodraki z kapustą
Składniki na ciasto:
- 250 g masła,
- 1 kg mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 10 dag drożdży,
- 2 łyżki śmietany,
- kminek.
Składniki na farsz:
- pół główki średniej kapusty,
- 2 łyżeczki soli,
- 6-8 łyżek oleju,
- szklanka wody,
- 3-4 jabłka (najlepiej winne),
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj kapustę, obierz i pokrój jabłka.
- Całość wrzuć do garnka, dodaj sól, olej, wodę i majeranek. Co jakiś czas zamieszaj.
- Farsz duś do momentu, aż zmiękną jabłka.
- W naczyniu rozpuść masło. Po ostygnięciu dodaj mleko i cukier, następnie drożdże i 2 łyżki mąki.
- Zaczyn odstaw na ok. 7-10 minut do wyrośnięcia.
- Wymieszaj pozostałą mąkę z solą. Dodaj do wyrośniętych drożdży i wyrób ciasto.
- Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 2-3 cm. Pokrój na kawałki, do środka każdej części nałóż farsz i uformuj bułeczki.
- Na wierzch połóż śmietanę i posyp kminkiem. Tak uformowane bułki odstaw na ok. 20 minut by wyrosły.
- Szczodraki piecz przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Zobacz inne przepisy na tradycyjne wypieki:
Galette des rois - ciasto na Trzech Króli
Bułeczki drożdżowe z cynamonem
Ciasteczka świąteczne: kruche, maślane, korzenne