Na czym polega włoski aperitif? Odkryj tajemnicę relaksu południowców i zaproś smak Włoch do twojego domu

co podać na włoski aperitif fot. Adobe Stock, denio109
Włoski aperitif to tradycja, która wprowadza w klimat słonecznej Italii, pozwala cieszyć się chwilą i delektować się smakiem wykwintnych przekąsek oraz drinków. Wywodzi się z włoskiej kultury, gdzie aperitivo jest momentem relaksu i towarzyskich spotkań przed kolacją. Zaproś prawdziwą atmosferę Włoch do swojego domu.
/ 09.07.2024 05:35
co podać na włoski aperitif fot. Adobe Stock, denio109

Aperitif to tradycja, która ma swoje korzenie w XIX wieku, kiedy to Antonio Benedetto Carpano stworzył w Turynie pierwszy wermut. Od tego czasu, aperitif stał się integralną częścią włoskiej kultury, szczególnie popularną w dużych miastach, takich jak Mediolan, Rzym czy Wenecja.

Włoski aperitif to nie tylko drinki, ale także małe przekąski, które umilają czas spędzony w gronie przyjaciół oraz oczekiwanie na dania główne. Włosi naprawdę lubią się gościć i ich restauracyjne stoły zawsze są pełne. 

Spis treści:

  1. Czym jest włoski aperitif?
  2. Włoski aperitif: co podać?

Włoski aperitif (aperitivo): na czym polega?

Jeśli chcesz poczuć prawdziwą atmosferę Włoch, zorganizowanie włoskiego aperitifu we własnym domu to doskonały pomysł. Nie jest to trudne, ale wymaga zrobienia odpowiednich zakupów. Idealne składniki znajdziesz w popularnych marketach, ale także w sklepach internetowych, które sprowadzają oryginalne produkty z Włoch.

Dosłownie aperitif to alkohol podawany przed kolacją (Włosi rzadko jadają obiady), ale na przestrzeni lat słowo to rozszerzyło swoje znaczenie o lekkie i szybkie przekąski albo deskę różności. Najczęściej w roli alkoholu występuje popularny w całej Italii Aperol Spritz, czyli połączenie Aperolu, Prosecco oraz wody gazowanej.

Jeśli chodzi o przekąski, są to zazwyczaj szybkie propozycje, które można chwycić na raz - bardzo drobno pokrojona focaccia, mini bruschetta, a także deska serów i wędlin.

Włoski aperitif: co podać?

Jeśli chcesz przygotować włoski aperitif w domu dla znajomych i rodziny, postaw przede wszystkim na orzeźwiające drinki (w wersji alkoholowej lub bez) i szybkie przekąski. Organizując taki wieczór w domu, wprowadzisz do swojego życia odrobinę włoskiego dolce vita, czyli sztuki cieszenia się życiem i prostymi rzeczami.

Wbrew pozorom Włosi preferują bardzo prostą kuchnię, w której główną rolę grają dodatki, w tym aromatyczne przyprawy. Najczęściej jedna potrawa składa się maksymalnie z 3-4 składników.

Włoski aperitif: drinki

W roli aperitivo Włosi preferują lekkie, słodkie drinki z lodem i świeżymi ziołami (w szczególności miętą i rozmarynem). Wytrawne wina zamawiają już w trakcie trwania kolacji, dopasowując ich rodzaj do potrawy.

Najpopularniejszy jest oczywiście Aperol Spritz. To najbardziej klasyczny włoski drink typu aperitivo, który przygotowuje się z Aperolu, prosecco i wody gazowanej. Jest lekki, orzeźwiający i idealnie komponuje się z przekąskami. Włosi piją go już od południa.

Drink ten ma wiele wariantów, np.:

  • Limoncello Spritz (w niektórych regionach Limoncino Spritz, używa się tu mocnego likieru cytrynowego),
  • Hugo Spritz (biały, mniej słodki od Aperolu czy Limoncino),
  • Campari Spritz (gorzki, intensywny).

włoski aperitif

fot. Włoski aperitif: drinki/Adobe Stock, hitdelight

Włoski aperitif: przekąski

Jeśli chodzi o przekąski, sprawdzą się te niewielkie, których nie trzeba kroić ani trzymać na talerzyku. Możesz je podać na drewnianej desce lub rustykalnej podstawce. Wybierz sery, wędliny, warzywa oraz pieczywo - świetnie sprawdzi się np. drobno pokrojona focaccia.

Co podać jako włoski aperitif:

  • Bruschetta: chrupiące grzanki z pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek to klasyk włoskiej kuchni, który zawsze cieszy się popularnością.
  • Oliwki i pomidorki koktajlowe: włoskie oliwki oraz słodkie pomidorki to doskonały dodatek do każdego aperitifu - dodają autentycznego, śródziemnomorskiego smaku. Idealnie smakują w połączeniu z sosem balsamico.
  • Ser i wędliny: wybór włoskich serów, takich jak pecorino, parmezan czy mozzarella, w połączeniu z prosciutto, salami czy włoską mortadelą.
  • Arancini: małe, smażone kuleczki ryżowe, wypełnione serem lub mięsem, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
  • Caprese: prosta sałatka z pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii, skropiona oliwą z oliwek i balsamicznym octem.

aperitivo we włoszech

fot. Włoski aperitif: przekąski/Adobe Stock, monus_jr8

Czytaj także:
Jaką kawę piją Włosi?
Trik południowców na upały
We Włoszech kupisz dom za 1 euro

Redakcja poleca

REKLAMA