Zapiekanka sycylijska

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Pomidory umyć, usunąć szypułki i pokroić w plastry. Oliwki osączyć z zalewy i również pokroić w plasterki.
/ 20.10.2006 09:37

Składniki

  •  

    25 dag zielonego makaronu,
  • 2 łyżki masła,
  • 25 dag pomidorów,
  • 8 dag oliwek nadziewanych papryką,
  • 30 dag metki,
  • 2 jajka,
  • 1/8 l śmietany,
  • 19 dag startego żółtego sera,
  • 2 łyżeczki tartej bułki,
  • suszone oregano,
  • sól, kilka listków bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Pomidory umyć, usunąć szypułki i pokroić w plastry. Oliwki osączyć z zalewy i również pokroić w plasterki.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać w nim na przemian warstwy makaronu, rozdrobnionej metki, plastry pomidorów i oliwki. Posypać oregano. Jajka roztrzepać ze śmietaną i serem, polać tym masę. Posypać tartą bułką.

Piec 30 min. w piekarniku w temp 200 stopni C. Przed podaniem przybrać listkami bazylii.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/09.02.2009 20:18
Czy metka to sycylijski afrodyzjak?
/16.09.2009 17:53
nie włoska kiełbasa
/22.08.2008 14:32
dzisiaj wypróbuje ten przepis :D
POKAŻ KOMENTARZE (1)