Proste przepisy na Wielkanoc to takie, których przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż godzinę. Bo przecież nie każda z nas ma czas na długotrwałe przygotowania wystawnych rodzinnych świąt. Wprawdzie istnieją kobiety, które przed Wielkanocą czy Bożym Narodzeniem biorą kilkudniowy urlop, aby mieć perfekcyjnie wysprzątany dom i kuchnię pełną smakowitych pyszności, ale w świętach chodzi przede wszystkim o rodzinną atmosferę oraz oczywiście pyszne potrawy wielkanocne.
Dla osób, które mają niewiele czasu na przygotowanie świąt, mamy propozycje na szybkie dania na Wielkanoc. Możesz zaskoczyć całą swoją rodzinę, przygotowując tanie potrawy wielkanocne i przy okazji nie spędzić całego dnia w kuchni. A może szukasz ciekawych i szalonych pomysłów na nietypowe potrawy wielkanocne? Może chcesz wykorzystać egzotyczne składniki albo stworzyć szalone jajeczne kompozycje?
Spis treści:
- Jakie dania przygotujesz szybko na Wielkanoc?
- Nietypowe potrawy wielkanocne
- Tanie potrawy wielkanocne
- Proste przepisy na Wielkanoc
Jakie dania przygotujesz szybko na Wielkanoc?
Wśród szybkich przystawek powinny pojawić się jajka: mogą być zwykłe, gotowane z majonezem i szczypiorkiem albo jajka faszerowane tuńczykiem; proste sałatki (na szczęście tradycyjna jarzynowa jest szybka i prosta) i deska wędlin (wystarczy wybierać te z dobrych wędzarni).
Zamiast klasycznego pasztetu z różnych rodzajów mięs, upiec można pasztet wegetariański - jego przygotowanie zajmie ci tylko 45 minut. Jako dodatek do dań sprawdzą się kiszone ogórki kupione na lokalnym bazarku i grzybki w occie.
Nietypowe potrawy wielkanocne
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, z pewnością musisz podać na świątecznym stole coś nieoczywistego.
Jajeczne tarty z pastą z łososia
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 120 g zimnego masła,
- 7 jajek + jedno żółtko,
- szczypta soli,
- pieprz,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu,
- 150 g łososia wędzonego (może być też kanapkowy),
- płatki migdałowe,
Sposób przygotowania:
- 6 jajek ugotuj na twardo, a pozostałe wykorzystaj do zrobienia ciasta. Mąkę, masło, sól, jajko oraz żółtko umieść w misce i zmiksuj na gładką masę.
- Wyłóż masę do foremek na muffiny i dokładnie rozłóż, aby ciasto było cienkie. Na koniec nakłuj spody widelcem, aby nie wyrosły zbyt mocno. Piecz tarty przez ok. 15 minut w 180 stopniach — brzegi muszą się zarumienić.
- Ugotowane jajka przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Wymieszaj majonez lub jogurt z łososiem, przyprawami, żółtkami oraz płatkami migdałowymi. Białka wykorzystaj do przygotowania innej przekąski, przygotuj np. jajka faszerowane szpinakiem.
- Masą jajeczną wypełnij wystudzone tarty.
fot. Tarty z łososiem/Adobe Stock, white78
Orientalny żurek wielkanocny
Tradycyjny żur w wersji orientalnej ma lekko kwaśny, trochę pikantny posmak i pięknie pachnie. Na pewno zadziwisz nim wszystkich domowników, ale z pewnością będą oni zachwyceni tym nietypowym daniem.
Składniki:
- mięsny bulion na włoszczyźnie (np. drobiowy albo wołowy),
- ok. 50 g suszonych grzybów,
- mała limonka,
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),
- tarty chrzan,
- ok. 400 g białej kiełbasy,
- 150 g kwaśnej śmietany,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- olej,
- zakwas na żurek,
Sposób pzygotowania:
- Ugotuj bulion warzywno-mięsny, a grzyby odstaw na całą noc w zimnej wodzie.
- Czosnek i cebulę dokładnie pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju w dużym garnku. Kiedy całość się zeszkli, dolej bulion oraz sól, pieprz i majeranek. Gotuj ok. 20 minut.
- Grzyby moczone przez noc odcedź na sitku, posiekaj i dodaj do gotującego się bulionu. Następnie dodaj zakwas w ilości według uznania (im więcej, tym żurek będzie bardziej kwaśny) i tarty chrzan.
- Dodaj wcześniej zahartowaną śmietanę, gotuj jeszcze kilka minut, a następnie odstaw z ognia. Podawaj ze sparzoną białą kiełbasą oraz ugotowanymi jajkami.
- Przed podaniem do każdej miseczki dodaj odrobinę startego imbiru, a całą potrawę skrop sokiem z limonki.
fot. Orientalny żurek wielkanocny/Adobe Stock, Kamila Stankiewicz
Tanie potrawy wielkanocne
Jeśli czeka cię duża ilość gości przy wielkanocnym stole, na pewno szukasz sposobu na zmniejszenie kosztów świątecznego śniadania i obiadu. W tym wypadku sprawdzą się pomysły na tanie potrawy wielkanocne, które dodatkowo wymagają niewiele czasu i smakują absolutnie wszystkim.
Schab pieczony w rękawie
Składniki:
- pół kilo schabu bez kości,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz,
- tymianek,
- majeranek,
- rozmaryn,
- odrobina czerwonego wina (opcjonalnie),
- rękaw do pieczenia,
Sposób przygotowania:
- Schab dokładnie umyj i osusz.
- Przygotuj marynatę — wymieszaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Następnie natrzyj marynatą schab, przykryj folią i zostaw na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra-dół. Mięso wyjmij z lodówki i przełóż do rękawa. Podlej lekko olejem i jeśli chcesz — także czerwonym winem. Piecz około godzinę.
fot. Schab pieczony w rękawie/Adobe Stock, Kamila Cyganek
Sałatka z brokułem i jajkiem
Składniki:
- niewielki brokuł,
- 4 jajka,
- ok. 200 g szynki (możesz użyć schabu z poprzedniego przepisu),
- pęczek rzodkiewek,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- świeży szczypiorek,
- świeżo wyhodowana rzeżucha,
- kilka listków sałaty,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (mogą być kolejne 3 łyżki majonezu),
- łyżeczka musztardy,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj i osusz, a jajka ugotuj na twardo. Brokuła podziel na małe różyczki i zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli.
- Listki sałaty ułóż na dnie naczynia. Pokrój rzodkiewkę w plasterki lub kostkę, a pomidorki przekrój na ćwiartki.
- Wszystkie warzywa delikatnie wymieszaj, a na wierzchu ułóż przekrojone w ćwiartki jajka.
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Przelej go do naczynia z sałatką i bardzo delikatnie wymieszaj, aby całość się połączyła.
- Udekoruj posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą. Podawaj z plastrami szynki.
fot. Sałatka brokułowa z jajkiem/Adobe Stock, yanek
Proste przepisy na Wielkanoc
Jeśli szukasz łatwych przepisów na wielkanocne potrawy, bo nie chcesz spędzić wielu godzin w kuchni albo nie chcesz kombinować z wymyślnymi składnikami, sięgnij po sprawdzone klasyki.
Jajka faszerowane pieczarkami
Po zrobieniu muffinek zostało Ci całkiem sporo ugotowanych białek. Możesz je wykorzystać do faszerowania.
Składniki:
- 6 jajek,
- 400 g pieczarek,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- 3 łyżki majonezu,
- suszony koperek,
- szczypiorek,
- łyżka masła,
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół i wyjmij żółtka (jeśli robiłaś muffiny, ten krok masz już za sobą).
- Pieczarki umyj, pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na maśle z niewielką ilością soli. Dodaj przyprawy i całość wymieszaj. Następnie zdejmij je z ognia
- Wypełnij białka pieczarkami, przykryj całość majonezem (łyżeczka na każdą połówkę jajka), a następnie udekoruj posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
- Żółtka, które wyjmiesz z jajek, możesz wymieszać z majonezem i dopiero nałożyć na pieczarki.
fot. Jajka faszerowane pieczarkami/Adobe Stock, freeskyline
Wiosenny twarożek
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- szczypiorek,
- pęczek rzodkiewek,
- garść rzeżuchy,
- sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
- Twarożek przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jogurt naturalny i mieszaj tak długo, aż uzyskasz w miarę gładką masę.
- Pokrój rzodkiewkę w plasterki, posiekaj szczypiorek. Dodaj do twarożku razem z przyprawami i szczypiorkiem. Dokładnie wymieszaj.
- Podawaj na kromce świeżo upieczonego chleba i posyp rzeżuchą.
fot. Wiosenny twarożek/Adobe Stock, zi3000
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.04.2020
Zobacz inne proste, tanie i nietypowe przepisy na Wielkanoc: