Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 jajko surowe,
- 1 cebula,
- 5 łyżek masła,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek koperku,
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
- bułka tarta do panierowania,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jajka faszerowane smażone to doskonała przystawka na wielkanocny stół. W naszym przepisie występują razem ze świeżymi ziołami - natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem oraz doprawione zeszkloną na maśle cebulą i kwaśną śmietaną.
- Cebulę posiekaj, zrumień na maśle, dopraw solą i pieprzem.
- Zieleninę drobno posiekaj.
- Jajka w skorupkach przekrój zdecydowanym ruchem wzdłuż na połowę.
- Łyżeczką wyjmij zawartość skorupek, białko i żółtko drobno posiekaj.
- Wymieszaj cebulę, jajka, zioła, surowe jajko i śmietanę i dopraw solą i pieprzem (w razie potrzeby dodaj więcej śmietany).
- Farszem napełnij skorupki lekko ponad brzeg.
- Jajka od strony nadzienia panieruj w tartej bułce i smaż na rozgrzanym maśle, na wolnym ogniu, aż całość się zrumieni.
- Jajka faszerowane smażone podawaj z ulubionymi kiełkami.
Więcej przepisów na jajka na Wielkanoc:
Przepisy na jajka przepiórcze
Najlepsze przepisy na jajka na Wielkanoc
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem