Aromatyczny kurczak w sosie orzechowym.

Porady indyjskiej mamy - sosy

Sosy są w kuchni indyjskiej czymś takim jak pierogi w kuchni polskiej. Czyli jej sławą i chwałą. Co należy wiedzieć o ich przyrządzaniu? O tym już indyjska mama…
/ 28.10.2010 00:48
Aromatyczny kurczak w sosie orzechowym.

• Zawsze używaj klarowanego masła jako dodatku lub zamiennika oliwy – dzięki temu uzyskasz w sosie lepszy aromat.
• Smaż potrawy typu masala na małym ogniu, dzięki temu zachowasz ich kolor i smak.
• Odrobina zwykłego lub skarmelizowanego cukru dodana do sosów wspaniale podkreśli ich smak.
• Jeśli skończył się sezon na pomidory, używaj do sosów siekanych pomidorów z puszki lub soku pomidorowego.

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - gotowanie

• Aby zachować kolor sosu, zawsze używaj dojrzałych, czerwonych pomidorów.
• Kolor sosom nadadzą również różne rodzaje chilli. Jeśli tylko możesz, używaj długich i czerwonych papryczek chilli. Wysusz je na słońcu (kilka dni) i pokrusz w domu. Tak przygotowane chilli dodawaj do sosów lub pikli.
• Jeśli używasz pasty z imbiru lub czosnku do sosów, zawsze używaj takich z 60% zawartością czosnku i 40% zawartością imbiru, aby twoja potrawa nie była zbyt ostra czy zdominowana przez jeden smak.

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - mięso