Makaron domowy

Ten kto choć raz spróbował makaronu domowego przyzna, że nawet najlepszy rosół z gotowym makaronem nie będzie tak smakował, jak ten z własnoręcznie przyrządzonym. Ten kto nie miał szczęścia skosztować, niech koniecznie wypróbuje, bo naprawdę warto.

Ten kto choć raz spróbował makaronu domowego przyzna, że nawet najlepszy rosół z gotowym makaronem nie będzie tak smakował, jak ten z własnoręcznie przyrządzonym. Ten kto nie miał szczęścia skosztować, niech koniecznie wypróbuje, bo naprawdę warto.

A przyrządzenie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się nam wydawać. Wystarczy mąka, jajka i odrobina pracy. Jeszcze zupa nie będzie gotowa, a makron będzie już czekał.

Makaron domowy

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Wodę, olej, jaja i sól wymieszać na jednolita masę. Przesianą mąkę wsypać na stolnicę, uformować dołek i wlać przygotowaną masę.
Zagnieść ciasto, gdy będzie się mocno kleić oprószyć mąką. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie i niezbyt twarde.
Podzielić na części, cieniutko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Zwinąć w rulon.
Ostrym nożem krajać drobne kluseczki. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/4 lata temu
Oliwa do gotowania domowego makaronu jest zbędna.Pozdrawiam serdecznie!
/5 lat temu
moja prababcia robiła taki makaron... jak sobie przypomnę, to mi ręce opadają, bo mi nigdy taki nie wyszedł! :)