Osoba chora na celiakię może jeść jedynie makarony bezglutenowe

Co to jest makaron sobe

Mąka i woda – to składniki makaronu. Ale czym sobe wyróżnia się spośród innych? I z czym go jeść?
/ 21.09.2010 19:57
Osoba chora na celiakię może jeść jedynie makarony bezglutenowe

Makaron sobe robiony jest z mąki gryczanej oraz wody. Ma ciemną barwę i jest nieco twardszy niż makaron ryżowy, sojowy czy ten z mąki pszennej. Czasami, dla dodania ładniejszego koloru, dodaje się do mąki gryczanej schłodzony napar z zielonej herbaty

Polecamy: Jak skomponować posiłek w chińskim stylu?

Makaron ten gotuje się we wrzątku przez ok. 4 minuty (ponieważ czas przygotowania jest krótki, najlepiej po 3. minucie sprawdzać miękkość makaronu, wyjmując niteczkę i próbując).
Makaron ten należy zaraz po odcedzeniu schłodzić pod zimną, bieżącą wodą lub – na sposób chiński – zanurzyć sitko z makaronem w wodzie z lodem.
Sobe świetnie sprawdza się w zupach.

Zobacz także: Jak powstaje makaron somen?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12.04.2014 20:55
Nie znam makaronu sobe, znam makaron SOBA. Jest to typowy makaron japoński. W artykule jest błąd.